Mézes krémes

2017-12-06

sponsored links

A mézes krémesre is igaz az a mondás, hogy "ahány ház, annyi szokás". A lényeg, hogy bármilyen verzióban, de sokak számára ellenállhatatlan és lenyûgözõ ez a puha tésztájú, kellemesen illatos, mézes, krémes sütemény! Érdemes 1 napot állnia, hogy jól átpuhuljanak a tésztalapok - bár az is igaz rá, hogy minél tovább áll, annál finomabb! Épp ezért karácsonyra nem csak az íze és illata miatt tökéletes, hanem azért is, mert már el lehet készíteni az ünnep elõtt néhány nappal. ...és érdemes jól eldugni is! ?
Ez már a második mézes krémes recept nálam - Anyukám kedvence. Egy másik fajtája pedig a férjem gyerekkori süteménye, mely ide kattintva található. Küldöm szeretettel minden mézes krémes rajongónak!




Hozzávalók:
kb. 15 szelethez
40 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
 kb. 6 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 tojás
3 evõkanál tej
6 dkg méz

A krémhez:
3 dl tej
6 dkg búzadara
10 dkg puha vaj
15 dkg porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (bio)

+ 3-4 evõkanál sárgabaracklekvár

A mázhoz:
3 evõkanál kristálycukor
3 evõkanál víz
2 evõkanál kakaópor
5 dkg vaj


 A pöttyös kézmûves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:







Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát.
  2. A cukrot, vajat, mézet, tojást simára keverjük, majd alacsony lángon, gyorsan kevergetve összefõzzük. Nem forraljuk, csak kicsit összefõzzük! Langyosra hûtjük!  Majd hozzáadjuk a liszthez és tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon keménynek érezzük a tésztát, adjunk még hozzá pici puha vajat, hogy könnyebben lehessen nyújtani, könnyen kezelhetõ tészta legyen.)
  3. A tésztát 3 egyenlõ részre vesszük, mindegyiket kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékony, téglalap alakúra. Egy tepsi hátulját vékonyan bevajazzuk, a nyújtófa segítségével rátesszük az egyik tésztát és elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 5-6 perc alatt megsütjük. Ugyanígy járunk el a maradék 2 tésztával is. (Ne süssük túl a tésztát, mert akkor nem fog megpuhulni a krémtõl! Amikor kezd picit barnulni a széle, akkor már jó, vegyük ki a sütõbõl még akkor is, amikor a tészta közepe még puha - majd megszilárdul, miután kihûlt.)
  4. A krémhez a tejet és a búzadarát alacsony lángon, kevergetve sûrûre fõzzük, majd a lábast hideg vízbe állítva, kevergetve kihûtjük a krémet
  5. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarás krémet és tovább habosítjuk. Utólag reszelt citromhéjat keverünk bele.  
  6. Összeállítás: Az alsó lapot egyenletesen megkenjük a baracklekvár felével, erre rákenjük óvatosan a krém felét. Aztán ismét tésztalap, erre a maradék baracklekvár egyenletesen, majd a krém második fele, végül a harmadik tésztalapot is rányomjuk enyhén.
  7. A mázhoz a hozzávalókat alacsony lángon, kevergetve összeolvasztjuk (csak összeolvasztjuk, nem forraljuk!). Majd állni hagyjuk kb. 20 percig, hogy ne legyen annyira folyós, különben az összes lefolyik a tészta tetejérõl. 20-25 perc után, amikor úgy érezzük, hogy már kellõen dermedt egy kicsit, de még folyik, egyenletesen bevonjuk vele a tészta tetejét.
  8. Egy éjszakára a hûtõbe tesszük puhulni és dermedni. De az sem baj, ha 2 éjszaka áll, annál finomabb és puhább lesz! Mielõtt tálalni és szeletelni szeretnénk, érdemes 20 perccel hamarabb kivenni a hûtõbõl, hogy könnyen szeletelhetõ legyen. 



Jó étvágyat! 

A kisfiam tegnap este megígértette velem, hogy ha Õ elalszik,
akkor Én várom és lesem meg a Mikulást éjszaka, amikor a csomagot az ablakba teszi. 
Így várakoztam elgondolkodva, miközben a férjem készített egy képet az esti félhomályban.  ?


Boldog Mikulást mindenkinek! 


Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2017/12/mezes-k...

sponsored links

Keres?s