Mákos-szezámos csók - Segítsüti

2010-09-17

sponsored links

Még áprilisban kaptam egy emilt Nemisbékától, hogy részt vennék-e az õszi Segítsüti akcióban. Vaw, milyen klassz dolog is ez! - gondoltam, de rögtön tudtam, hogy alaposan össze kell magam kapnom, és valami igazán klasszal kell elõrukkolnom. Volt idõ gondolkodni, kutakodni, recepteket bújni, de nem találtam meg az igazit. Végül a tönkrement nyaralásunk hozta meg az ihletet (ugyanis betörtek hozzánk és meg kellett szakitani), amikor is valami finomsággal próbáltam a letaglózott családot feldobni. Azóta többször megsütöttem, többféle formában kikísérleteztem, leteszteltem ismerõsökön, barátokon és a kõmûvestõl a mûvészemberig mindenki odavolt érte!

És hogy mi is ez Segítsüti?  A lényege, hogy 27 gasztroblogger, akiket Nemisbéka összeszervezett (nem tudom, hogy csinálta, én a levelezést sem birtam követni- szóval le a kalappal Nemisbéka a hatalmas szervezõmunkáért!!) vállalta, hogy süteményt süt a ma induló 3 napos árverésre és az ebbõl befolyt összeget egy gyermekkórház kapja meg.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy 3 napon át lehet licitálni a sütikre, amiket a Segítsüti oldalon találtok meg. Az árverés után a nyertes és gasztrobloggere felveszi egymással a kapcsolatot és megállapodnak egy idõpontban, amikorra is frissen elkészül a süti.
Erre a sütire is lehet licitálni. A fotó mellé képzeld el az enyhén vaniliás-ánizsos sütemény illatát!
A nyertes 40 db süti boldog tulajdonosa lehet. Nem bánjátok meg, írtó finom!! Szóval hajrá, licitre fel, irány a Segitsüti oldal!! 

kb 25 db-hoz
12 dkg vaj
12 dkg nádcukor
1 tojás
fél rúd vanilia
15 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiõrlésû liszt
2 tk sütõpor (foszfátmentes)
szezámmag
õszibarackkrém
1 nagy õszibarack
3 dkg nádcukor
1 db csillagánizs
mákkrém
10 dkg darált mák
5 dkg barna cukor
1 ek citromlé
kb fél dl tej

A vajat megolvasztom, összekeverem a cukorral és a tojással. 2 percig habverõvel keverem. Belekaparom a vaniliát, a liszteket és a sütõport. Alaposan összedolgozom, hideg helyre teszem.
Elkészitem az õszibarackkrémet, ami egy lekvárszerû dolog: a barackot feldarabolom, a nádcukorral és a csillagánizzsal 10-12 percig fõzöm, majd villával (esetleg botmixerrel) összetöröm.
Ezután jöhet a mákkrém: a darált mákot, a nádcukrot és a tejet elkeverem, 3 percig kis lángon rotyogtatom, leveszem a tûzrõl és hozzáadom a citromlevet.
A tésztából kb. 2 cm-es golyókat formázok, szétlapitom a két tenyerem között, sütõpapirral bélelt tepsibe rakosgatom õket, kissé lenyomogatom a közepét, vékonyan megkenem az ánizsos barackkrémmel, tetejére teszem a máktölteléket és szezámmaggal megszórom.
190 fokon sütöm 15-20 percig. Nagyon finom!

Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/09/makos...

sponsored links

Keres?s