Mákos guba - házi vanília fagyival

2010-12-30

sponsored links

Tartozom egy bejegyzéssel. Tipródtam ugyan, hogy kit érdekelne ez a hétköznapi guba recept...? De miután a Szentesti vacsorán kívül még kétszer ettem belõle degeszre magam, azt gondoltam már csak azért is muszáj lesz közzé tennem, hogy a késõbbiekben olvasván, édes visszaemlékezéseket élhessek meg :) 
Igazából egy Karácsonyi édességrõl van szó, melyet az év többi napján is bármikor képesek vagyunk zokszó nélkül megenni :) bár fagyit nem mindig fogunk hozzá készíteni...
Azt is megtudtam, hogy szenteste napján fogyasztva szerencsét hoz az Új Esztendõre!

 

Nem hiszem, hogy létezik olyan magyar nõ, aki nem tudna mákos gubát készíteni, de, ha mégis erre tévedne egy, akkor az Õ kedvéért álljon rendelkezésre ez az egyszerû recept.

Guba 4-5 személyre:

8-12 tejes kifli felkarikázva
tej
vaníliás cukor
vaj
darált mák
nádcukor

A kifliket felkarikázzuk, a tejet felmelegítjük, de fel is forralhatjuk, amit én teszek bele: vaj és bio bourbon vaníliás cukor (rapunzel).
A darált mákot elkeverem nádcukorral, a mák mindig duplája a cukornak. 
Egy üveg tálat kivajazok, és a kiflikarikákat egymás mellé teszem, megszórom mákkal és meglocsolom a vaníliás, vajas tejjel. Addig rétegezem így míg meg nem telik a tál. A legfelsõ sor tetejére nem szórok mákot, a tejjel meglocsolom és vékony vajszeletekkel borítom.
180° fokra melegített sûtõben addig sütöm míg halvány pirosra sül a teteje a gubának.
Tálaláskor még meglocsolom egy kis tejjel, ha szükséges, és megszórom friss cukros mákkal.
Házi vanília fagyival szolgálom fel.

Vanília fagyi receptjét nem bonyolítottam túl. Semmit nem találtam, ami ne lett volna agyontojásozva! Szerintetek tojás nélkül nem lehet vanília fagyit készíteni? 
Miért kellene, hogy tojás íze legyen, mikor vaníliát akarsz, nem igaz?
A levendula fagyim receptjét követtem, ahol a levendula kerülne bele, ott egy egész rúd, bio vanília rúd kikapart belsejét használtam, 1 zacskó bio vaníliás cukrot, és egy tábla Green&Blacks fehér csokit, amiben szintén bõvelkedik a vanília, és Mennyeien krémes lesz tõle.



A meleg mákos guba a hideg vanília fagyival kombinálva, olyan, mint egy izzasztóan forró, nyári délutánon érkezõ, elsöprõ - hûs forgószél cirógatása a meztelen bõrödön :)

...s a jéghideg fagylalt lágyan olvad a forró guba érintésétõl...


Folytats a blogon ... thesweetcardamom.blogspot.com/2010/12...

sponsored links

Keres?s