Mákos Fahéjas Muffin Karamellizált Szilvával

2010-09-14

sponsored links



A máknak a meggy olyan állandó kísérõje, mint a diónak az alma. Néha látok mákos-aszalt szilvás recepteket is, de friss szilvával szerintem sokkal finomabb. Hát, ha még a fahéjat is segítségül hívjuk!
A Tarte Tatin (Francia Almatorta) elterjedése óta tudjuk, hogy az alma karamellizálva talán még jobb sütihez, mint simán. Viszont ugyanígy elkészítve a szilva, és a sárgabarack is kap egy pluszt. Szóval, ebbe a receptbe is simán belefér, de persze simán, vagy vajon kissé megpárolva is beletehetõ a muffinba valamilyen gyümölcs.
Ez a süti még finomabb, ha színes marcipán tetõvel vonjuk be, ami a Ginger?s Sweet Boxban csütörtöktõl akciós áron beszerezhetõ! :-)



Mákos Fahéjas Muffin Karamellizált Szilvával

Hozzávalók (egy 12 részes muffin tepsihez)

12 dkg liszt
2 tojás
15 dkg puha vaj (+ a tepsi kikenéshez)
15dkg cukor
1 teáskanál sütõpor
4dkg darált mák
1 teáskanál fahéj
egy csipet õrölt szerecsendió
1 vaníliarúd kikapart belseje vagy pár csepp vanília kivonat
4 evõkanál tej (fele lehet szilvapálesz vagy rum)
1 citrom reszelt héja

3-5 nagyobb kimagozott szilva felvágva ízlés szerinti méretre
pár deka vajas olvadt cukron karamellizálva (ne legyen túl híg)

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd jön bele a citrom héja, a 2 tojás egyenként. Egy kisebb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, sütõport, fûszereket, és a mákot. A kisebb tál tartalmát és a tejet (és alkoholt) is fokozatosan beledolgozzuk a vajas keverékbe. Végül a kissé kihûlt gyümölcs is belejön. Ha túl leves lenne, akkor kihalásszuk a darabokat, és meghintjük kevés fahéjas liszttel, és így kerülnek a sütibe, el ne áztassák a tésztát. 200 fokon sütjük, kivajazott, lisztezett muffin formákban, kb. 20 percig.

Kraftwerk - The Robots


Folytats a blogon ... gingerscukraszda.blogspot.com/2010/09...

sponsored links

Keres?s