Muskotályos-mézes desszert, vörösboros-szõlõ raguval és mézzselével

2017-12-15

sponsored links

Mézes tészta

liszt 50 dkg
porcukor 20 dkg
méz 13 dkg
tej 13 dkg
tojássárgája 6 dkg (3db)
szódabika 1,5 dkg
fahéj 0,5  dkg
egy citrom héja
mézes-fûszerkeverék 1 t.k.
A mézet a cukorral és a tejjel felhevítjük kb. 60-65°c-ig, majd a többi hozzávalóhoz öntjük,
és gyors gyúrással összedolgozzuk. Hûtõben, fóliába csomagolva, legalább 12 órát pihentetjük,
majd 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk kerek formájú kiszúróval formázva, sütõlemezre helyezzük és 180°c-on
10-15 perc alatt arany barnára sütjük.


Vörösboros-szõlõ püré
fekete szõlõ 20 dkg
cukor 3 dkg
Akutyafájátvörösbor 1 dl
xantan 0,2 dkg (2 gramm)
A szõlõszemeket a többi hozzávalóval pürésítjük, majd finom szitán átpasszírozzuk!
2 cm átmérõjû formákba töltjük és fagyasszuk!


Tokaji Muscat Lunel mousse
Tokaji Muscat lunel (száraz bor)2,5 dl
keményítõ 5 dkg
cukor 10 dkg
tej 3 dl
tojássárgája 10 dkg
só, vanília 1 rúd
oldott zselatin 8 dkg
tejszínhab 65 dkg
A muskotályos borból lefõzzük az alapkrémet; a tejet a vaníliával felforraljuk, a bort elkeverjük
a keményítõvel, sóval, cukorral és a tojással, majd állandó keverés közben belekeverjük a forró tejet
és a lángra visszatéve besûrítjük. Ha kihûlt belekeverjük az olvasztott zselatint és a tejszínhabot.

Méz zselé
Méz 10  dkg
víz  10  dkg
xantan 1  gramm
szõlõpüré
a hozzávalókat simára keverjük.

Összeállítjuk a desszertünket!
A kerek mézeslapot fém desszert karikába helyezzük, majd flig töltjük a borhabbal.
A közepébe belenyomjuk a kifagyasztott boros-szlõ pürét, majd a maradék krémmel teletöltjük a formát.
Hütõben dermesztjük, majd a mézzselével lekenjük a tetejét!







Folytats a blogon ... solier-gourmet.blogspot.com/2017/12/m...

sponsored links

Keres?s