Mogyorókrémes sütigolyó

2017-12-10

sponsored links







Ezeknek a kis édes golyóbisoknak a vaníliakrémmel töltött változatát a nyár folyamán láttam meg itt, és akkor nagyon megtetszettek nekem. Másnap meg is sütöttem õket, és megállapítottam, hogy ezek az illatos pöfetegek bizony nagyon etetik magukat. :) Az a bizonyos vaníliakrémes változat végül nem került fel a blogra, csak ide.
Nemrégiben eszembe jutott, hogy újra meg kellene sütni, mert finom, ill. küllemre és ízében is jól illeszkedik a téli idõszakhoz. Ezúttal viszont más ízesítéssel akartam megoldani, ezért mogyorókrém került bele. Mivel a töltelék adott volt, azaz nem kellett hozzá pudingot fõzni, ezért lerövidült a készítési idõ. :) Nekem vaníliásan és mogyorókrémmel is egyformán ízlik. :)
Egy pohár tejjel vagy kakaóval kellemes, édes reggeli lehet, de akár a délutáni teához is jó választás. :)






Hozzávalók 30-32 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg túró
5 dkg porcukor
6 g sütõpor
5 dkg vaj
1 tojás
2-3 ek. tej

Továbbá:
30-32 púpozott mk. mogyorókrém
4 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
2,5 dkg olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A töltelékhez a mogyorókrémbõl púpozott kávéskanálnyi halmokat teszünk egy sütõpapírral bélelt kis tepsibe, és fagyasztóba tesszük annyi idõre, hogy kissé megdermedjen.
  2. A tésztához a porcukorral, sütõporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és a tejjel összeállítjuk a tésztát. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hûtõbe tesszük 30 percre.
  3. A lehûtött tésztát lisztezett felületen 40 cm átmérõjû körlappá kinyújtjuk, és 7 cm átmérõjû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik körlap közepére 1-1 mogyorókém halmocskát helyezünk, összecsippentjük fölötte a tésztát, és meggömbölygetjük. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Közben ne lisztezzük túl, mert nem fogjuk tudni összecsippenteni.) A töltött golyókat sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és elõmelegített sütõben megsütjük.
  4. A sütõbõl kivéve, rögtön megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében. Azon melegében vagy langyosra hûlve kínáljuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 15 perc


Megjegyzés:
A megmaradt süteményt fogyasztás elõtt tanácsos felmelegíteni pl. mini grillben vagy sütõben, hogy újra megpuhuljon, mert ez a fajta tészta kihûlve kissé megkeményedik. 













Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/12/mogyo...

sponsored links

Keres?s