Mindennapi sörrel, öregtésztával

2017-02-15

sponsored links

A napfény kenyér mellett ez lett az egyik kedvenc mindennapi kenyerünk. Sörös, öregtésztás, ropogós héjú, puha, foszlós belû, finom kenyérke.

A hét közben sütött kenyereim általában "forma kenyerek", mert azokból lehet a legjobban szendvicset készíteni, és Manó napi 3-4 szendvicset elhasznál az iskolában. Hétvégi kenyereink ezzel szemben általában kerek kenyérkék - mert ezekben van a legtöbb sercli :-)

Ezt a sörös, öregtésztás kenyeret most ráadásul kenyérfûszerrel is megbolondítottam, azaz néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi paprika, koriander, oregano, kakukkfû és bazsalikom is került a kenyértésztába.


Sörös kenyér öregtésztával

hozzávalók

20-25 dkg öregtészta *
360 ml állott sör
2 ek olaj
4 ek mustár - ha a mustár kimarad, még másfél tk só kell a tésztához
57,5 dkg liszt
10 dkg teljes kiõrlésû liszt
2 ek tejpor
2 ek krumplipehely
1 1/2 tk só
1ek cukor
1 dkg élesztõ
3 gerezd fokhagyma
2 kk kenyérfûszer: pirospaprika és szárított, morzsolt koriander, oregano, kakukkfû, bazsalikom

lekenéshez 1 tojássárga vízzel elkeverve


* Öregtésztából mindig legalább két adagot készítek, az egyiket "azonnali" felhasználásra, a másikat letakarva hûtõbe teszem és 2-3 nap múlva használom.
Az öregtésztához (ahogy Limarától tanultam :-) 25 dkg lisztet, 1,5 dl vizet, negyed tk sót, fél dkg friss élesztõt összedagasztok, letakarom és a konyhapulton érni hagyom legalább 4-5 óra hosszat. Ez alatt a tészta megkel, majd összeesik, nem kell megijedni.

A sört kibontom, igyekszem a lehetõ legkevesebb habbal kitölteni, majd legalább egy órát állni hagyom.

Összeállítom a kenyértésztát: dagasztó tálba mérem a liszteket, az öregtésztából 25 dkg-t kisebb darabokra tépkedek, majd az összes többi hozzávalót is a dagasztó tálba teszem.
Jenõkét bekapcsolom, 10-12 perc alatt fényes, jó állagú, rugalmas kenyértésztát dagaszt. A tésztát gombócba formázom és olajjal alig kikent edénybe teszem, lazán letakarom és nagyjából 35-40 percig kelesztem.




A megkelt tésztát olajjal egészen finoman átkent munkalapra szedem, finoman átdögönyözöm, majd cipót formázok belõle. Egy jénait sütõpapírral kibélelek, beleültetem a cipót, letakarom és újabb 25-30 percig kelesztem. A kelesztési idõ nagyban függ a konyha hõmérsékletétõl, páratartalmától!
A sütõt bekapcsolom, 230 fokra és beteszek forrósodni egy ugyanakkora jénait, mint amiben a kenyérkém kel. Ezt azért, mert ha a kenyér sütését forró edényben kezdem, az alja jobban átsül, színre szebb lesz és ropogósabb is. Egy kisebb edénykében nagyjából másfél dl vizet forrni teszek.
A megkelt kenyér tetejét átkenem a vízzel elkevert tojássárgával. A sütõbõl kiveszem a forró jénait, ebbe - a sütõpapír segítségével - átemelem a kenyeret. Sniccerrel (csak erre a célra használt tapétavágó) bevágom a kenyeret, majd beteszem a forró, gõzös sütõbe.
Mivel az én sütõm felsõ fûtõszála extra mód dolgozik, már a kezdet kezdetén letakarom a kenyeret egy ív sütõpapírral. Így is szépen megsül, megpirul a teteje, de nem ég meg.
15-20 percig sütöm 230 fokon, aztán további 20 percet 200 fokon, ezután kiveszem a vizes edénykét, kiemelem a kenyeret a jénaiból és csak a sütõpapíron visszateszem a lerbe további 10 percre.

A kongó hangú (ez is jelzi, hogy jól átsült, az alja kopogtatásra szép kongó hangot ad), illatos, tûzforró kenyeret lespriccelem hideg vízzel, rácsra állítom, hûlni teszem. Idõvel megjelennek az ácsok is és szép kicserepezik a kenyerem :-)

Jó étvágyat ! :-)

Folytats a blogon ... www.garffyka.hu/2017/02/mindennapi-so...

sponsored links

Keres?s