Melegítõ

2017-12-11

sponsored links


Ilyenkor télen nálunk szinte minden szombaton és/vagy vasárnap kötelezõ elem valami lélekmelengetõ leves a hétvégi asztalon. Ezt általában elõzõ nap elkészítem, hogy másnap már csak valami könnyû második fogással kelljen feltenni az i-re a pontot. Ez már csak azért is hasznos,  mert így nem töltöm az egy egész délelõttöt a konyhában, hanem jut idõ egy kis játékra, kimozdulásra, ne adj isten kis szerencsével egy jó szánkózásra. 
Ha már unjátok a klasszik húslevest (bár tudom, hogy azt sosem lehet megunni, de kell a változatosság), akkor itt az idõ, hogy kipróbáljatok valami mást is. 

Gombócleves

Hozzávalók:
40 dkg kis kockára vágott marhahús
2-3 szál sárgarépa kockára vágva
1-2 szál petrezselyem gyökér kockára vágva
1/2 karalábé kockára vágva
1 db szárzeller kettévágva
15 cm póréhagyma apróra vágva
2 cikk fokhagyma összezúzva
1,5 dl üveges paradicsompüré (én Cirio-t használtam)
150 g zöldborsó
olívaolaj
1,5 liter alaplé
2 dl tejszín
1 evõkanál liszt
só, bors
1 csokor petrezselyem apróra vágva
a burgonygombóchoz:
40 dkg burgonya kockára vágva
1 tojás
5-6 evõkanál liszt


A burgonygombóchoz a burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára fõzzük. Még melegen összetörjük és félretesszük hûlni. Ha kihûlt hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet, majd összegyúrjuk. Ne tegyünk bele túl sok lisztet (ezért is nem írtam grammra a mennyiséget, mert függ a burgonyától is), hogy finom puha legyen majd a végeredmény. Diónyi gombócokat formázunk belõle.

Egy nagy fazékba olívaolajat öntünk és megpároljuk rajta a póréhagymát. Beledobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pároljuk. Ezután hozzáadjuk fokhagymát, a paradicsompürét és egy kevés vizet, majd lefedjük és félig megfõzzük a húst. A borsó kivételével az összes zöldséget beleöntjük (a szárzeller csak az ízesítés miatt kell bele, amikor megfõtt ki szoktam dobni) és felöntjük az alaplével. Ha szükséges öntünk még hozzá vizet, attól függõen ki mennyire sûrûn szereti a levest. Amikor már kezd puhulni a zöldség, a zöldborsót is hozzáadjuk és tovább fõzzük. A tejszínt a liszttel elkeverjük és besûrítjük vele egy kicsit a levest, majd egy néhány percig még fõzzük. A legvégén a gombócok kerülnek bele, ami akkor van kész, ha feljönnek a leves tetejére. A legvégén hozzáadjuk a petrezselymet és el is készült a téli leves. 



Folytats a blogon ... lelekkonyha.blogspot.com/2017/12/mele...

sponsored links

Keres?s