Meggyes-túrós rétes teljes kiõrlésû rétestésztával.

2018-06-14

sponsored links




Nagyon szeretjük a rétes, de bevallom a házi, kézzel nyújtott rétestészta készítése eddig még csakis a terveim között szerepel, valahogy nem mert még hozzáfogni. Így aztán, ha megkívánjuk a rétest, a készen megvásárolható tésztát hívom segítségül. Nem is olyan régen a Tante Fanny Csapata meglepett egy ajándékcsomaggal, melyet szeretnék még egyszer megköszönni, és melyben meglapult egy teljes kiõrlésû rétestészta is. Mivel már elég régen sütöttem rétes, és éppen volt lecukrozott meggy a hûtõben, így el is készült a meggyes-túrós rétes, mely nagyon finom volt. A teljes kiõrlésû rétestésztát pedig csakis ajánlani tudom mindenkinek, mert sokkal könnyebb a vékony lapokkal dolgozni, mint a sima liszttel készült lapokkal, sõt szerintem még ízre is finomabb, és sokkal ropogósabbra sül.





Hozzávalók:

50 dkg túró
25 dkg magozott, cukrozott meggy (v. meggybefõtt)
15 dkg porcukor (v. édesítõszer)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek tejföl
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítõ)
kb. 1 dl étolaj a lapok lekenéséhez





A meggyet sütés elõtt pár órával (v. elõzõ nap) magozzuk ki, és cukrozzuk le, majd alaposan csepegtessük le mielõtt a túrós töltelékre szórnánk.

A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingpor (v. étkezési keményítõt) és szintén keverjük össze.

Egy konyharuhát nedvesítsünk be, helyezzünk rá egy réteslapot, és kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a következõ réteslapot és szintén kenjük le olajjal.

Végül helyezzük rá a harmadik réteslapot, a szélektõl hagyjunk el kb. 1,5 cm-es tésztacsíkot és kanalazzuk rá a túrós töltelék felét, majd szórjuk meg ízlés szerint a meggyel.

Ezután hajtsuk rá a tésztacsíkot, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétes.

A maradék rétestésztával is így járjunk el.

Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztarudakat, majd kenjük le vékonyan olajjal.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepesnél kicsit magasabb hõmérsékleten süssük szép pirosra. A sütõbõl kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hûlni mielõtt felszeletelnénk.

Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a rétes, majd szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2018/06/m...

sponsored links

Keres?s