Meggyes sajttorta

2018-06-22

sponsored links







Sajttortát emlékeim szerint eddig csak 3 alkalommal sütöttem, és mind más volt. Egyébként ez a fajta édesség a kedvenceim közé tartozik, de mivel nincs türelmem kivárni, mire ehetõ állapotba kerül, ezért van az, hogy olyan ritkán kerül asztalra. Most mégis kedvet kaptam hozzá, és elég türelmes is voltam, hogy kivárjam, mire az elsõ falatot a villám hegyére szúrhatom. :D
Most ezt a kekszes alapú változatot készítettem, amihez a receptet egy lapozható, kártyás füzetbõl vettem, némi változtatással, mert csak egy kis tortát szándékoztam sütni. Azért esett a választásom erre a receptre, mert igen egyszerûnek tûnt az elkészítése, ráadásul meggyes, és így felhasználhattam az idén iszonyúan bõséges meggytermésünk egy egészen kicsi hányadát. Szerintem nagyon finom süti ez, sõt azt hiszem, ez az egyik legfinomabb sajttorta, amit valaha ettem. Bevallom, nem hittem volna, hogy így lesz. :)






Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Alaphoz:
10 dkg Gyõri Édes Zabfalatok (nálam most csokis) vagy háztartási keksz
3 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:
25 dkg ricotta
15 dkg natúr Philadelphia krémsajt
14 dkg cukor
1 dl habtejszín
1 tk. vaníliakivonat
2 tojás
5 dkg finomliszt
7 dkg meggylekvár

Tálaláshoz:
40 dkg magozott meggy
5 dkg cukor
1,5 dkg kukoricaliszt
porcukor

elkészítés:

  1. Az alaphoz a kekszet késes robotgéppel ledaráljuk, majd összedolgozzuk a langyosra hûlt, olvasztott vajjal. A sütõformába egyengetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme. Hûtõbe tesszük 30 percre.
  2. A töltelékhez a ricottát simára dolgozzuk a krémsajttal, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliakivonattal, majd robotgéppel belekeverjük a tojásokat és a lisztet.
  3. A lehûtött alapot egyenletesen megkenjük a lekvárral, ráöntjük a krémet, és a süteményt elõmelegített sütõben megsütjük.
  4. A tortát kb. 45 percig a kikapcsolt, zárt sütõben, majd további 30 percig a félig nyitott ajtajú sütõben hagyjuk. Ezután kivesszük és rácsra téve a formában hagyjuk teljesen kihûlni.
  5. Lekapcsoljuk róla a forma peremét, a tortát tálra csúsztatjuk és 1 órára hûtõbe tesszük.
  6. A meggyet a cukorral lábasba öntjük és puhára fõzzük. Kiveszünk belõle egy kevés meggylevet, simára keverjük a kukoricaliszttel, majd besûrítjük vele a gyümölcsöt. Teljesen kihûtjük.
  7. A torta szélét meghintjük porcukorral, felszeleteljük, és a meggyet a szeletek tetejére halmozzuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idõ: kb. 45 perc


Megjegyzés:
A leírásban kevesebb sütési idõt adtam meg, mert a süti egy csöppet sötétebb lett, mint ahogy terveztem. Szerencsére ez az ízén mit sem változtatott. :)











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/06/meggy...

sponsored links

Keres?s