Meggyes linzertorta

2017-06-24

sponsored links







MĂșlt vasĂĄrnap kiugrottunk a telkĂŒnkre rĂĄkukkantani a meggyre, hĂĄtha mĂĄr szedhetĂ” ĂĄllapotĂș. Kicsit izgultunk, nehogy Ășgy jĂĄrjunk, mint nemrĂ©g a cseresznyĂ©vel, amit a seregĂ©lyek megdĂ©zsmĂĄltak. Igaz, Ă©n azĂ©rt annyira nem keseredtem el, örĂŒltem, hogy nekik is jutott valami, sĂ”t inkĂĄbb nekik a java, nekĂŒnk meg a valamicske. :D No, de vissza a meggyhez, amit azĂ©rt mĂĄr jobban sajnĂĄltam volna, mert valahogy jobban kedvelem a cseresznyĂ©nĂ©l, Ă©s több mindent tervezek belĂ”le kĂ©szĂ­teni.
SzerencsĂ©re a meggy sĂ©rtetlen volt, de egyĂșttal mĂ©g picit Ă©retlen is, ezĂ©rt csak a legfelsĂ” ĂĄgakrĂłl szedtĂŒk le a termĂ©st. Így is 3,6 kg gyĂŒmölcsöt vihettĂŒnk haza. :) Ezt a kisebb adagot mĂ©g aznap kimagoztam, Ă©s egy rĂ©sze ment a fagyasztĂłba, hogy naponta reggelire prĂ©selt gyĂŒmölcslĂ© legyen majd belĂ”le. A maradĂ©k 60 dkg-ot nem akartam lefagyasztani, mondvĂĄn, hogy mĂĄsnap megisszuk a belĂ”le facsart levet, de közben rĂĄjöttem, hogy nincs itthon semmilyen Ă©dessĂ©g. MĂĄrpedig vasĂĄrnap lĂ©vĂ©n az bizony kell. :D Úgyhogy a meggyszedĂ©st Ă©s magozĂĄst gyors sĂŒtikĂ©szĂ­tĂ©s követte. Mi mĂĄs is, mint linzertorta, mert az irtĂł hamar megvan, Ă©s amĂșgy is nagy kedvenc. :) KĂ©sĂ” dĂ©lutĂĄn mĂĄr ott illatozott a torta a konyhaasztalon, Ă­gy az esti filmnĂ©zĂ©s boldog sĂŒtievĂ©ssel pĂĄrosulhatott. :)
PĂĄr nappal kĂ©sĂ”bb Ășjra meg kellett sĂŒtnöm, annyira tetszett az egĂ©sz csalĂĄdnak, sĂ”t igazĂĄbĂłl ez az egyszerĂ» sĂŒtemĂ©ny lett az egyik legnagyobb kedvenc az eddigi Ă©dessĂ©geim közĂŒl. Úgyhogy muszĂĄj volt lencsevĂ©gre kapni, ha mĂĄr ilyen jĂłl sikerĂŒlt. :)






HozzĂĄvalĂłk 24 cm-es pitesĂŒtĂ” formĂĄhoz:

TĂ©sztĂĄhoz:
15 dkg finomliszt
15 dkg fĂ©lfogĂłs bĂșzaliszt
20 dkg vaj
10 dkg kristĂĄlycukor
1 tojĂĄs
1 mk. sĂŒtĂ”por

Töltelékhez:
60 dkg magozott meggy (pl. szentesi meggy)
6 ek. kristĂĄlycukor (vagy a megy Ă©dessĂ©gĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en)
2 ek. frissen facsart citromlé
2 ek. meggylé
2 ek. Portorico rum
3 dkg étkezési kukoricakeményítÔ vagy 4 dkg finomliszt
1 ek. zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. A tĂ©sztĂĄhoz a sĂŒtĂ”porral vegyĂ­tett lisztkeverĂ©ket elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzĂĄadjuk a cukrot, Ă©s a felvert tojĂĄssal összeĂĄllĂ­tjuk. Gyors mozdulatokkal sima felĂŒletĂ» tĂ©sztĂĄvĂĄ gyĂșrjuk.
  2. Lisztezett felĂŒleten 30 cm ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ» körrĂ© kinyĂșjtjuk, a nyĂșjtĂłfa segĂ­tsĂ©gĂ©vel az enyhĂ©n meglisztezett piterĂĄcsozĂłra fektetjĂŒk Ă©s ĂĄthengerĂ­tjĂŒk rajta a nyĂșjtĂłfĂĄt, hogy a tĂ©szta a rĂĄcsmintĂĄba nyomĂłdjon.
  3. A rĂĄcsbetĂ©tet a tĂ©sztĂĄval egyĂŒtt kiemeljĂŒk a mintĂĄzĂł alsĂł rĂ©szĂ©bĂ”l, Ă©s a rĂĄcsos tĂ©sztĂĄt a betĂ©ten hagyva, a sĂŒtĂ”forma segĂ­tsĂ©gĂ©vel mĂ©retre szabjuk Ășgy, hogy a formĂĄt rĂĄnyomjuk a tĂ©sztarĂĄcsra. A tĂ©sztĂĄt a rĂĄcsbetĂ©ten hagyjuk, Ă©s folpackkal letakarva hĂ»tĂ”be tesszĂŒk.
  4. A lehullĂł tĂ©sztadarabokat összegyĂșrjuk, 27 cm ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ» körlappĂĄ kinyĂșjtjuk, a pitesĂŒtĂ” formĂĄba illesztjĂŒk, Ă©s villĂĄval több helyen megszurkĂĄljuk. Folpackkal lefedve hĂ»tĂ”be tesszĂŒk.
  5. A töltelĂ©khez a cukorral, citromlĂ©vel Ă­zesĂ­tett meggyet addig forraljuk, hogy levet eresszen, majd a meggylĂ©vel, rummal csomĂłmentesre kevert kemĂ©nyĂ­tĂ”t is hozzĂĄadva besĂ»rĂ­tjĂŒk. Langyosra hĂ»tjĂŒk.
  6. A tĂ©sztakosarat kivesszĂŒk a hĂ»tĂ”bĂ”l, a felĂŒletĂ©t meghintjĂŒk zsemlemorzsĂĄval, elosztjuk rajta a meggyet, majd Ăłvatosan rĂĄborĂ­tjuk a rĂĄcsos tĂ©sztĂĄt.
  7. A sĂŒtemĂ©nyt elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”ben kĂ©szre sĂŒtjĂŒk, majd a formĂĄban hagyjuk kihĂ»lni. 8 nagyobb vagy 12 kisebb szeletre vĂĄgva tĂĄlaljuk.

sĂŒtĂ©si hĂ”fok: 180°C
sĂŒtĂ©si mĂłd: alul-felĂŒl sĂŒtĂ©s (alulrĂłl a 2. rĂĄcson)
sĂŒtĂ©si idĂ”: kb. 45 perc

















Folytatás a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/06/meggy...

sponsored links

Keres?s