Meggyes-habcsókos pite

2018-03-08

sponsored links

Egyik nap csak úgy fogtam magam és sütöttem egy nagy adag meggyes pitét, azt a hagyományos verziót. A felét átküldtem a kedves szomszéd asszonyomnak, aki elõtte megajándékozott egy hólapáttal, ugyanis kölcsön kellett kérnem, mert nem minden napi eset történt, leesett egy nem kis mennyiségû hó. Gondolom nem csak nálunk, úgyhogy ismerõs a sztori. Késõbb eszembe jutott, hogy van még tartalékba egy meggyes pite receptem, ami elbújt a többi között, így most ezt osztanám meg veletek.










Meggyes-habcsókos pite
Hozzávalók (26 cm átmérõjû tortaformához):
10 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt + a nyújtáshoz
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg hideg vaj
8 dkg nyírfaporcukor
1 tojás

a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámiagolyó

a töltelékhez:
70 dkg magozott meggy
1 csomag Nyírfacukor gluténmentes vaníliás pudingpor (80 g)
2 csomag Nyírfacukor vanillin (10 g)
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 teáskanál õrölt fahéj
2 dl víz

a tetejére:
3 tojás fehérje
10 dkg nyífacukor
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a nyírfaporcukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hûtõbe tesszük.
Enyhén lisztezett felületen a formánál nagyobb körlappá nyújtjuk, majd belehelyezzük. Kibéleljük sütõpapírral, szárazbabbal kitöltjük, és elõmelegített, 180 fokos sütõben 10 perc alatt elõsütjük.
Közben a meggyet 1 dl vízzel, a vaníliás nyírfacukorral és a fûszerekkel felforraljuk. A maradék vízben elkeverjük a pudingport, és besûrítjük vele a meggyet. Hagyjuk langyosra hûlni.
A tojásfehérjét elkezdjük verni, majd amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a nyírfacukrot. Kemény, csúcsos állagú habot kell kapnunk.
A tésztára kanalazzuk a meggyes tölteléket, befedjük a habbal, megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 fokos sütõben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütõben, nyitott sütõajtó mellett hagyjuk kihûlni.








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2018/03/meggy...

sponsored links

Keres?s