Marlenka

2017-12-17

sponsored links









Nagyon szeretem ezt a sĂŒtemĂ©nyt. Évekkel ezelĂ”tt ettem elĂ”ször egy kĂĄvĂ©zĂłban, mert hĂĄt nĂ©ha dĂ”zsölni is szabad. :D Meg kell hagyni, mĂĄr akkoriban is igen borsos ĂĄra volt, akĂĄrhol nĂ©ztem. Mikor legutĂłbb lĂĄttam, elhatĂĄroztam, hogy Ă©n bizony ezt a sĂŒtit elkĂ©szĂ­tem itthon. Nagy lelkesen kutatni kezdtem. MegszĂĄmolni sem tudom, hogy hĂĄny receptet olvastam el Ă©s kuncogtam vĂ©gig -ismĂ©t- a google fordĂ­tĂłnak hĂĄla, de azĂ©rt valahogy csak kikerekedett. MĂ©g jĂł, hogy mostanĂĄban elĂ©g sĂ»rĂ»n csinĂĄltam karamellt, Ă­gy bĂĄtrabban belevĂĄgtam. Meg kell hagyni, nem egy gyors sĂŒtemĂ©ny, mĂĄr ami az elĂ”kĂ©szĂŒleteket -plĂĄne a vĂĄrakozĂĄst- illeti, de minden rĂĄfordĂ­tott perc megĂ©ri, mert a vĂ©geredmĂ©ny nagyon finom. :) 







 

HozzĂĄvalĂłk:
A tésztåhoz:
60 dkg sima liszt
12 dkg vaj
3 ek. méz
25 dkg cukor
1 ek. szĂłdabikarbĂłna
1 ek. 10%-os ecet
2 tojĂĄs

A karamellhez:
30 dkg cukor
0,8 dl vĂ­z
6 dkg vaj
1,5 dl tejszĂ­n

A krémhez:
40 dkg karamell
25 dkg vaj
1 csomag vaníliås pudingpor (fÔzÔs)
5 dl tej
2 ek. cukor
1 kk. vanĂ­liapor


  1. A karamellhez a cukrot Ă©s vizet lĂĄbasba tesszĂŒk. KevergetĂ©s nĂ©lkĂŒl, kis/közepes lĂĄngon gyöngyözve forraljuk addig, mĂ­g a cukor karamellizĂĄlĂłdik. Ez ~30 perc. (Lehet vilĂĄgosabb, vagy sötĂ©tebb szĂ­nĂ» ez csak az Ă­zlĂ©sĂŒnktĂ”l fĂŒgg. Egyre vigyĂĄzzunk, hogy ne Ă©gessĂŒk meg. :)) A tĂ»zrĂ”l lehĂșzva gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a vajat. A tĂ»zre visszatĂ©ve belecsorgatjuk a tejszĂ­nt Ă©s kevergetve addig fĂ”zzĂŒk, mĂ­g a karamell szĂ©p selymes lesz. A tĂ»zrĂ”l levĂ©ve fĂ©lretesszĂŒk, kihĂ»tjĂŒk.
  2. A tĂ©sztĂĄhoz gĂ”z fölött összeolvasztjuk a vajat, a mĂ©zet Ă©s a cukrot. Mikor a cukor felolvadt, hozzĂĄadjuk az ecettel elkevert szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Alaposan elvegyĂ­tjĂŒk, majd a gĂ”zrĂ”l levĂ©ve langyosra hĂ»tjĂŒk.
  3. BelekeverjĂŒk a kĂ©t tojĂĄst, majd elkezdjĂŒk aprĂĄnkĂ©nt hozzĂĄadni a lisztet. Mikor fakanĂĄllal mĂĄr nehĂ©z elkeverni, kĂ©zzel folytatjuk addig, mĂ­g az összes lisztet beledolgozzuk.
  4. Lisztezett deszkĂĄra tĂ©ve szĂ©p sima tĂ©sztĂĄvĂĄ gyĂșrjuk.
  5. A tĂ©sztĂĄt 6 egyenlĂ” rĂ©szre osztjuk. PapĂ­rbĂłl egy 20x32 cm nagysĂĄgĂș tĂ©glalap alakĂș sablont kĂ©szĂ­tĂŒnk. A tĂ©sztarĂ©szeket a sablonnĂĄl kissĂ© nagyobbra nyĂșjtjuk, majd egy nagy tepsi hĂĄtuljĂĄn -amire elĂ”zĂ”leg sĂŒtĂ”papĂ­rt terĂ­tettĂŒnk-, 180°C-ra elĂ”melegĂ­tett sĂŒtĂ”ben ~5 perc alatt, egyenkĂ©nt kisĂŒtjĂŒk a lapokat.
  6. A frissen kisĂŒlt lapokat Ăłvatosan levĂĄlasztjuk a sĂŒtĂ”papĂ­rrĂłl Ă©s a sablon mintĂĄjĂĄra mindet körbevĂĄgjuk. A leesĂ” tĂ©sztarĂ©szeket fĂ©lretesszĂŒk, majd ledarĂĄljuk. A lapokat teljesen kihĂ»tjĂŒk.
  7. A krĂ©mhez a pudingport a tejben a cukorral Ă©s a vanĂ­liaporral felfĂ”zzĂŒk. A tĂ»zrĂ”l levĂ©ve tetejĂ©re fĂłliĂĄt simĂ­tunk, vagy kevĂ©s porcukrot hintĂŒnk -hogy ne bĂ”rösödjön- Ă©s kihĂ»tjĂŒk.
  8. A krémhez a vajat kihabosítjuk aprånként beledolgozzuk a karamellt, majd a pudingot is.
  9. A tĂ©sztalapokat megtöltjĂŒk Ă©s bevonjuk a krĂ©mmel. A tetejĂ©t Ă©s oldalait tĂ©sztamorzsĂĄval hintjĂŒk.
  10. Az elkĂ©szĂŒlt sĂŒtemĂ©nyt legalĂĄbb egy napra hĂ»tĂ”be tesszĂŒk, hogy a tĂ©szta megpuhuljon, ezutĂĄn tetszĂ©s szerint szeleteljĂŒk.














IhletadĂł receptek itt Ă©s itt.

Folytatás a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s