Marcipános csokitorta

2010-12-21

sponsored links


Életem elsõ igazi tortája! :) Attól igazi, hogy csokis, illetve, hogy ilyen bevont és messzirõl olyan, mintha cukrászdából lenne :DD. Na jó, ezt a bevonásos dolgot még erõsen gyakorolnom kell.
Bár így is ráment a fél délelõttöm mire elkészítettem. De megérte, legdrágább Édesanyám szülinapjára csináltam. A krém valami fergetegesen jó lett!
Ja, és le a kalappal a "tortagyárosok elõtt", micsoda melót lehet belefeccölni...




Sajnos szeletet nem tudtam fotózni belõle, mivel ajándékba vittem, de nagyon sajnálom, mert mértani pontosságúak voltak a rétegek :) na ezt majd legközelebb...



Hozzávalók: (18cm)

piskótához

5 tojásfehérje
6 tojássárgája
13dkg cukor
12dkg liszt
3dkg kakaópor

krémhez:

2 tojássárgája
3 tojásfehérje
15dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
18dkg puha vaj
22 dkg étcsoki (olvasztva)

sziruphoz

3 ek. kukoricaszirup
2 cl amaretto
vagy 1dl víz, 10 dkg cukor, 2 cl amaretto vagy bonbonmeggy likõr

20dkg marcipánmassza
10-12dkg étcsoki a bevonáshoz


Elkészítés:

A tojássárgáját és fehérjét hõálló tálban rakjuk, rászórjuk a cukrot és vízgõz felett habverõvel krémesre dolgozzuk. A vízgõzrõl levéve addig habosítjuk míg ki nem hûl. Hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport.
A formát kivajazzuk, kilisztezzük, a tésztát belesimítjuk. Elõmelegített sütõben 180 fokon 45-50 percig sütjük. Ha nagyon elkezd barnulni fedjük le sütõpapírral.
A krémhez való sárgáját és fehérjét a cukorral együtt szintén hõálló tálba rakjuk és vízgõzre tesszük. Habverõvel folyamatosan keverve 50-60 fokra melegítjük, amíg majdnem krémszerû lesz. Vízgõzrõl levéve addig keverjük míg ki nem hûl. Adjuk hozzá a vaníliás cukrokat. A puha vajat verjük habosra, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét és a cukros tojásos habot, tegyük hûtõbe 20-30 percre, hogy kissé megszilárduljon.
A kukoricaszirupot keverjük el a likõrrel. (vagy a vizet felforraljuk a cukorral, majd a tûzrõl levéve hozzáadjuk a likõrt)
A marcipánt nyújtsuk 4mm vastagra és 17 cm átmérõjûre.
A piskótakarikát lapjában vágjuk ketté, ha púposlett a teteje vágjuk egyenesre, tetejüket kenjük meg a likõrös sziruppal,
Az alsó tortalapot kenjük meg a csokoládékrém felével, vastagon, illesszük rá a marcipánlapot. Erre kenjük a maradék csokikrémet, rárakjuk a pistótalapot, olvasztott csokoládéval a tetejét és az oldalát bevonjuk. Egy-két órára tegyük hûtõszekrénybe. Díszítsük fel.

A Príma Konyha receptje. Isteni a benne lévõ csokikrém, nálam örök darab lesz :)

Folytats a blogon ... samy-bistro.blogspot.com/2010/12/marc...

sponsored links

Keres?s