Mandulás csokoládétorta

2017-12-03

sponsored links







Aki olyan mázlista, hogy van diófája, mogyoró- vagy mandula bokra, az a tél közeledtével maga törheti meg a termést. Aki kevésbé szerencsés, az a boltban veszi meg az olajos magvakat, hogy a hideg idõhöz illõ édességeket és egyéb ételeket készítsen belõle. Én szerencsésnek érzem magam, mert van diófánk, ami az idén is megajándékozott bennünket a termésével. Sajnos más csonthéjas gyümölcsünk még nincs, de ami késik, nem múlik, és egyszer biztos ültetünk pl. mandula bokrot, mert a termését mindketten szeretjük.
Szeptember óta folyton olyan sütikre vágyom, amihez csokoládé vagy kakaópor kell, de közben dió, mogyoró vagy mandula is van benne. A két elõbbivel már készítettem is az õsz folyamán édességet, de a mandula eddig váratott magára. Most rajta volt hát a sor. :) Naná, hogy a kakaópor se maradhatott ki a sütibõl, aminek a tésztája ismét a simi szeletéhez hasonló. Újabban ui. mindig ilyen típusú tésztára vágyom. :) Egyrészt rettentõen szeretni való, másrészt könnyen és gyorsan elkészíthetõ (nem számolva a pihentetési idõt), harmadrészt pedig nagyon hálás, mert tetszetõs süteményeket lehet belõle készíteni. Az alaptésztát többféle hozzávalóval ? olajos magvakkal, kandírozott gyümölcsökkel, stb. ? is feldobhatjuk, és a hozzá készült krém is sokfajta lehet. Ha pedig odafigyelünk a tésztára sütés közben, akkor nem fog kiszáradni, és még egy napot sem kell a hûtõben pihentetni, hogy a krémtõl kellõen megpuhuljon.
Ebbõl a fajta tésztából általában téglalap alakú lapokat szoktak sütni, és az elkészült süteményt hosszúkás szeletekre vágják, de nekem most ahhoz volt kedvem, hogy kerek tésztákat süssek. Ilyen módon torta lett belõle, amit cikkekre vágva kínálhattam. Egyszerûen nem tudok betelni vele, és akárhogy variálom, minden formában és ízesítéssel odavagyok érte ? szerencsére nem vagyok ezzel egyedül. :D
Advent 1. vasárnapjára kifejezetten ajánlom. :)








Hozzávalók 18 cm-es tortához:

Tésztához:
18 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg õrölt mandula
2 dkg holland kakaópor
12 dkg porcukor
8 g sütõpor
5 dkg vaj
1 tojás
5-6 dkg tejföl

Krémhez:
3,5 dl tej
2,5 dl tejszín
12 dkg fehér tönkölybúzaliszt
22 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 dkg vaníliás porcukor
2,5 dkg holland kakaópor
5 dkg finomra õrölt mandula

Díszítéshez:
kb. 2 dkg durvára tört, pirított mandula

elkészítés:

  1. A vágott mandulát zsiradékmentes serpenyõben, kis lángon addig pirítjuk, hogy egy kis színt kapjon. Elvesszük belõle a díszítéshez szánt mennyiséget, és azt durvára vágjuk. A többit ? miután kihûlt ? ledaráljuk. Az õrleményt átszitáljuk, a finom õrleményt félretesszük a krémhez, a többit a tésztához használjuk.
  2. A porcukorral, durvább mandulaõrleménnyel, kakaóporral, sütõporral elvegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, majd a tejföllel összeállítjuk a tésztát. (Csak annyit tegyünk bele, amennyitõl összeáll, de nem lesz ragacsos. Ha szükséges, lehûtjük, és utána dolgozunk vele tovább.)
  3. A tésztát négyfelé vesszük, mindegyiket gömbölyûre formázzuk, majd enyhén meglisztezett felületen 18 cm átmérõjû körlapokra nyújtjuk. (18 cm-es tortaforma aljára téve, könnyebben méretre nyújthatjuk.)
  4. 2 tésztalapot vajjal kikent, lisztezett gáztepsire fektetünk, és elõmelegített sütõben megsütjük. A többi tésztát addig hûtõbe tesszük, majd az elõbbi módon elkészítjük. (Nagy gáztepsi híján, egy kisebb tepsi hátán, egymás után is kisüthetjük.) Miután megsültek, kicsit hûlni hagyjuk, majd palacsintafordító lapáttal óvatosan alájuk nyúlunk, tortarácsra tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen kihûljenek.
  5. A krémhez a lisztet lábasba tesszük, kevés hideg, tejszínes tejjel csomómentesre dolgozzuk, majd hozzáöntjük a többi tejszínes tejet, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon krémmé fõzzük.
  6. A vajat kihabosítjuk a kétféle porcukorral, beleszitáljuk a kakaóport, simára dolgozzuk, majd az alaposan átkevert, kihûlt pudinghoz forgatjuk. A krémet 1-2 órára hûtõbe tesszük, majd négyfelé osztjuk úgy, hogy a 4. adag krém egy kicsit több legyen ? ezzel kenjük majd körbe a torta teljes felületét.
  7. Egy tésztalapot tortatálra helyezünk, rásimítjuk az 1. adag krémet, majd ráhelyezzük a 2. lapot. A többi tésztát is ezen a módon töltjük be, majd a 4. adag krémmel körbekenjük a torta oldalát és a tetejét. Rusztikusra mintázzuk, és a szélét megszórjuk a durvára tört, pirított mandulával.
  8. A süteményt hûtõbe tesszük, és amint a krém megszilárdult rajta, folpacka csomagoljuk, és 1 napot hûtõben pihentetjük. Másnap tálaljuk.
sütési hõfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: 10-12 perc/tésztalap














Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/12/mandu...

sponsored links

Keres?s