Magyar Élelmiszerbank Egyesület - Együnk Egymásért

2014-09-22

sponsored links






Biztosan sokan egyetértünk abban, hogy ételt kidobni -amennyiben az még tökéletesen fogyasztható állapotban van- nem jó dolog. Én is próbálok minél több zöldséget, gyümölcsöt felhasználni, még akkor is, ha már nem olyan szépek, de ízük még remek. A kinézet semmit nem von le az értékükbõl. Legfeljebb nem nyersen esszük meg õket. Hasonlóképp vagyok más élelmiszerrel is. Csak azért, mert mindjárt lejár a joghurt, kefir, vagy tejföl -bár ez utóbbival azt hiszem ilyen még nem fordult elõ :)- nem fogom kidobni, hiszen ezeket a lejárati idõpontokat úgy határozzák meg, hogy a termék egyébként még vígan fogyasztható. A tésztának, lisztnek, konzervnek szintén nincs semmi baja.
De! A szabály, az szabály. Az, hogy otthon ki mit fogyaszt, azt mindenki maga dönti el. Ám ez nem mindenkinek adatik meg sajnos. Hihetetlen, hogy ma Magyarországon milyen elképesztõ mennyiségû, fogyasztható élelmiszer kerül kidobásra -csak mert néhány nap múlva lejár a szavatossága, vagy épp szezonális termék, ami nem fogyott el a boltok polcairól-, ahelyett, hogy a rászorulókhoz kerülne.
Ezt a problémát igyekszik orvosolni a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.






A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy az információgyûjtés és publicitás eszközeivel kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elõsegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését.

Lelkes és lelkiismeretes munkájuknak köszönhetõen indulásuk óta több, mint 33 ezer tonna élelmiszert mentettek meg és osztottak szét az országban, melynek együttes értéke meghaladja a 13 milliárd (!) forintot.

Önkéntesek segítségével felkutatják és összegyûjtik a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés elõtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért már nem hozhatók, de minõségileg fogyaszthatók. Ezeket adomány formájában eljuttatják a közel 220 hozzáértõ karitatív szervezethez és önkormányzati intézményhez, akik ingyen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között. Az Élelmiszerbank magánszemélyeket közvetlenül nem segélyez.


A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, számos projekttel igyekszik megvalósítani a kitûzött célt.



http://www.elelmiszerbank.hu/index-ee.php

Jót enni jó,
jót tenni jó!



Október 16. az Élelmezés Világnapja, egyben az Élelmiszerbanknál a téli idõszakra való felkészülés kezdete, amikor is több százezer ember élelmezését kell segíteniük az országban. Az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódóan az Élelmiszerbank biztonságos mûködéséhez szükséges anyagi forrásainak bõvítésére 2012-ben elindították az Együnk Egymásért Adománygyûjtõ Programot, amelyet minden év októberében rendeznek meg.
Az Együnk Egymásért programhoz csatlakozók azzal járulhatnak hozzá a Magyarországon élõ rászorulók élelmiszer-segélyezéséhez, hogy vendégül látják barátaikat, ismerõseiket, kollégáikat, akik az elfogyasztott ételekért cserébe, annak apropóján az Élelmiszerbankot támogatják pénzadományukkal. Minden olyan étterem, menza és sütni-fõzni szeretõ jelentkezését várják, akik ily módon szívesen segítenének.






Ha más módon is szeretnél segíteni, arról bõvebben itt tájékozódhatsz.


Köszönöm, hogy elolvastad! :)

Azzal is sokat segítesz, ha hírüket viszed, hogy minél többen tudjanak róla, hogy:

Jót enni jó,
jót tenni jó!


Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s