Magvas hamburger zsemle

2017-08-10

sponsored links

Nem is olyan régen felfedeztem, hogy az egyik általam kedvelt áruházban, ahol tényleg szép húsokat lehet kapni és viszonylag jó árban jutok olyanokhoz is, amit nálunk Makón nem lehet kapni, árulnak 100% marhahúspogácsát, illetve 70%marha 30% sertéshúsból készültet is, ami tökéletes hamburger buciba. Egyszer kipróbáltuk már és nem csalódtam benne, érezni lehetett, hogy nincs benne semmi más csak hús. Ezzel ellentétben, vásároltam már olyat, amire azt írták, hogy tiszta hús és elõször is látni lehetett, hogy nagyobb lett sülés közben, nem kisebb, akkor már gyanús volt, hogy ebbe van más is. Érezni is lehetett az ízén, hogy bizony a látszat nem csal. Tehát maradunk az elsõ esetnél. Akkor még nem volt grillünk, most nem olyan régen kaptunk költözés után, úgyhogy hétvégén, ha bejutunk Szegedre, akkor bevásárolok és nagy hamburgerezésbe csapunk. Csak zsemle kell hozzá, amihez mindig van valami tuti receptem. :)




Magvas hamburger zsemle
Hozzávalók 6 db-hoz:
30 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiõrlésû tönköly búzaliszt
2 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 evõkanál cukor
1,5 dl langyos tej
20 dkg friss élesztõ
2 kávéskanál só
1 evõkanál szezámmag
1 evõkanál lenmag
1/2 evõkanál mák

a tetejére:
1 felvert tojássárgája
mák, szezámmag, lenmag keverék

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a cukrot, a sót, a mákot, a szezám és a lenmagot. Belemorzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk a tojás sárgáját és az olvasztott vajat és végül a langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk belõle. Kelesztõtálba helyezzük, majd szobahõmérsékleten 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 6 egyenlõ részre osztjuk. Zsemléket formálunk belõle, majd jól lelapítjuk, hogy szép nagy kerek, laposabb bucikat kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, majd magkeverékkel megszórjuk.
Elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra helyezve hûlni hagyjuk.




Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/08/magva...

sponsored links

Keres?s