Macaron

2018-07-06

sponsored links
























A recept  innen.  A toj√°sfeh√©rj√©t a s√ľt√©s el√Ķtti napon reggel sz√©tv√°lasztottam a s√°rg√°j√°kt√≥l (nagyon √ľgyelve, hogy egy pici toj√°ss√°rga se ker√ľlj√∂n bele), majd egy √ľveg t√°lk√°ban hagytam a konyhapulton m√°snapig, egy szalv√©t√°val letakarva. M√°snap d√©lut√°n kezdtem k√©sz√≠teni a macaronokat.

Hozzávalók:
150 g mandulaliszt
150 g porcukor
111 g pihentetett tojásfehérje (kb. 3 tojás fehérje)
150 g krist√°lycukor
42 g víz
ételfesték

A tepsiket el√Ķk√©sz√≠tem, s√ľt√Ķpap√≠rt √©s az al√° egy mint√°t teszek, amin k√∂r√∂k vannak kijel√∂lve, hogy kb. egyform√°k legyenek majd a macaronok. (√Čn az mint√°t a netr√Ķl nyomtattam ki, majd a saj√°t tepsim  m√©ret√©re alak√≠tottam.

 A mandulalisztet 2x √°tszit√°ltam.
A porcukrot szintén 2x átszitáltam.
A tojásfehérjék felét összedolgoztam egy spatulával a szitált porcukorral és szitált mandulaliszttel. Félretettem.
A fehérjék másik felét a robotgép táljába raktam.
A krist√°lycukrb√≥l a v√≠zzel egy l√°bask√°ban cukorszirupot f√Ķztem, addig f√Ķztem m√≠g el√©ri a 118 fokot (egy digit√°lis h√Ķm√©r√Ķt haszn√°ltam). K√∂zben a feh√©rj√©kb√Ķl elkezdtem verni a habot,√©s mikor a cukorszirup el√©rte a 118 fokot, v√©kony sug√°rban a habhoz csorgattam, k√∂zben tov√°bb vertem. √Čn m√©g vertem kb. 5-7 percig, m√≠g kicsit leh√Ľl a massza, √©s ekkor kevertem hozz√° m√©g a robotg√©ppel az √©telfest√©ket is. Azut√°n a habot egy spatul√°val 3 r√©szletben a mandulalisztes massz√°ba dolgoztam.
Amikor a massza m√°r el√©rte a kell√Ķ √°llagot (l√°sd a vide√≥ban), sima cs√∂ves nyom√≥zs√°kba t√∂lt√∂ttem √©s az el√Ķk√©sz√≠tett tepsikre nyomom a macaronokat, majd ut√°na p√°rszor a konyhapulthoz √ľtj√ľk a tepsit, hogy a kis leveg√Ķbubor√©kok kij√∂jjenek a massz√°b√≥l (a vide√≥ ebben is sokat seg√≠tett, b√°r m√©g nem lettek t√∂k√©letesek, el√©g sok "f√©loldalas" macaronom lett, de m√©g √≠gy is ez a recept lett - azok k√∂z√ľl amiket m√°r kipr√≥b√°ltam - a legjobb). /// Ahogy az interneten pr√≥b√°ltam r√°keresni, mi lehetett az oka, hogy f√©loldalas lett n√©melyik, h√°t √°ll√≠t√≥lag nem pont mer√Ķlegesen tartottam a nyom√≥zs√°kot. Na itt arra gondoltam, tal√°n az lehetett az oka, hogy √©n a mint√°t a s√ľt√Ķpap√≠r al√≥l kih√ļztam miut√°n kinyomtam a macaronokat, √©s azut√°n pihentek, s tal√°n ez nem volt t√ļl j√≥ √∂tlet, szerintem ez√©rt lettek nekem f√©loldalasak. Na majd legk√∂zelebb megpr√≥b√°lom, hogy nem h√ļzom ki a mint√°t a s√ľt√Ķpap√≠r al√≥l s√ľt√©s el√Ķtt,  hogy ne "bolygassam" a kinyomott friss macaronokat. 
A kinyomott macaronokat most hagyni kell pihenni, am√≠g "k√©rge" alakul, vagyis hogy ha hozz√°√©r√ľnk az ujjunkkal, akkor m√°r nem ragad (ez kb. 30-40 perc).
Az √©n s√ľt√Ķmben 140 fokos el√Ķmeleg√≠tett s√ľt√Ķben  s√ľltek kb. 18 percig (amikor megpr√≥b√°ljuk oldalra kicsit megmozgatni a macaronok tetej√©t,√©s az m√°r nem mozog jobbra-balra a talp√°hoz k√©pest, akkor j√≥). √Čn leh√ļztam a pap√≠rral egy√ľtt a tepsir√Ķl, √©s √ļgy hagytam kih√Ľlni (nagyon sz√©pen lej√∂ttek a pap√≠rr√≥l, egy√°ltal√°n nem tapadt le egy sem (Lidl-s s√ľt√Ķpap√≠rt haszn√°lok).
Amikor teljesen kih√Ľltek, megt√∂lt√∂ttem √∂ket (most mogyor√≥vajat kevertem ki kev√©s vajjaj, pici porcukorral √≠zes√≠tettem, de t√©nyleg csak minim√°lis cukrot, mert a macaron m√°r eleve √©des).
H√Ľt√Ķben egy lez√°rt dobozban t√°roljuk.











FolytatŠs a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2018/07/macar...

sponsored links

Keres?s