Múltidézés, avagy a planta tea feltámasztása, vagyis szederlevél fermentálás házilag - Az eredmény egy finom, fekete, élvezeti tea

2015-07-10

sponsored links

Az 1960-as évekig kapható volt egy a fekete teákra megszólalásig hasonlító tea nálunk, ez volt a planta tea. A csomagolás egyszerû barna papírzacskó volt, felirata szerint "Planta tea, Magyar tea - Mesterségesen ízesített és / festett szederlevél" 
Megjelenésének oka a II. Világháború alatt és után erõsen hiánycikké vált igazi fekete teák pótlása. De a tea hódított, finom volt, sokan szerették. Koffein, illetve tein tartalma viszont nincs. 

Elõállításának pontos módját nem találtam. Ízesíthették, de az egykori csomagoláson jelzett festésnek nem találtam nyomát, az inkább csak a szederlevél fermentálása során átalakult levél átszínezõdése lehetett. A fermentált szederlevél ugyanis fekete tea-szerûen barnára festett, és ízben is megszólalásig hasonlított a fekete teákra, azt írják, leginkább az erõs grúz teákra. 
 Megpróbáltam  feltámasztani, szerintem igen sikeresen, otthon, házilag ezt a teát. 
A sikeres elsõ kísérlet után megyek is újra gyûjteni, mert olyan finom lett.

Planta tea - fermentált vadszeder levél tea

A feltámasztás lépései:
  
Gyûjtés májustól szeptemberig, mindig a fiatalabb, egészséges leveleket. 
Levelek szártalanítása, aprítása és "megtörése" a sejtek
felszakítása, hogy a levélnedv kicsit elõjöjjön, majd fermentálás,
ami valójában nem is igazi mikrobiális erjedés,
csak biokémiai átalakulás, ami után a levelek sötétbarna színre és rózsásnak
jellemezett illatra váltanak. Az illat finom, de nekem nem igazi rózsás

1. Gyûjtés: A fiatalabb egészséges leveleket kell szedni májustól szeptemberig. Gyûjthetõ fajok: vadon termõ erdei szedrek, mint az erdei vagy földi szeder (Rubus fruticosus) és hamvas szeder (Rubus caesius). A kerti, tüskétlen szeder is jó lehet.

2. A szúrós levélnyelek levágása.

(3. Hervasztás - a levelek rövid szárítása - én nem hervasztottam.)

4. A levelek aprítása ollóval vagy deszkán, késsel vágva (én utóbbi módon végeztem).

5. A levelek megtörése, hogy kijöjjön a sejtekbõl sejtnedv. (Azt írják sodrófával, de próbám szerint azzal egyáltalán nem hatásos, így a befõttes üvegben, amibe elsõ megoldásként fermentálni tettem leveleket, egy vastag fakanál nyelével rétegenként, újra és újra, mintha mozsárban lenne, megtörtem kicsit a leveleket. Legközelebb nem üvegben fogom, hanem egy fazékban.

(6. Fermentálás: Meleg helyre téve elindítani a biokémiai folyamatokat. 50 fokot írnak, van ahol sütõt, van ahol napfényt javasolnak. Mindezt úgy, hogy a leveleket konyharuhába csavarjuk és egy zacskóba tesszük, vagy befõttes üvegbe tesszük a leveleket. Próbáltam a konyharuhás zacskós módszert. Az eredmény, hogy elindult a levelek átalakulása, de kaptam egy fekete konyharuhát is a fehér helyett. Befõttes üvegben nagyon kicsit indult el a levelek átalakulása. Melegítésre a sütõt és napsütést (35 fok volt éppen) is próbáltam. A sütõre nagyon oda kell figyelni (ha nem hõfokszabályozós) és gyorsan túlszáradnak a levelek, de próbálható egy zárt edényben, zacskóban melegíteni leveleket. Közben néha levegõztetni kell, mert oxigén is kell a folyamatokhoz. A napsütés csak igazi kánikulában mûködhet.)

6. A fermentálásra az én megoldásom: A leveleket egy zománcozott, nagylyukú szûrõtálba tettem, ami pont beleillet egy lábasba. A lábasban kis vizet melegítettem, nem lobogó forróra, csak gõzölõsre, úgy 50-60 fokosra. Majd a lábasra rátettem a szûrõtálat a levelekkel, és mindezt egy rozsdamentes fémtállal lefedtem, de zománcozott vagy kerámia is jó, jó azok is jól tartják a meleget. Idõnként kézzel átforgattam a leveleket. Amikor kihûlt vagy amikor eszembe jutott, ismét melegítettem a vizet, majd a lángot elzárva, rá a szûrõtálat, és lefedni. Addig ismételtem, míg a levelek szép barnára nem színezõdtek, és illatozni kezdtek. A gõz nem ártott, a meleg pedig nem volt túl meleg, nem égtek meg levelek.

7. A fermentált levelek megszárítása. Kiterítve, szellõs helyen, nem tûzõ napon szárítottam.

8.A tealevelet forró vízbe tettem, és úgy fél-egy perces forralással-fõzéssel lesz olyan erõs, mint a fekete teák. 2 dl vízhez 1 evõkanál szárított planta tea levelet tettem. Szûrés után kis ülepítés volt nekem szükséges, majd azután szép, tiszta, sötétarany színû teát kaptam.

9. Jól megérdemelt jutalomként (a véráldozatos gyûjtésért, szártalanításért, vagdosásért) a tea elkortyolgatása és a Planta dal meghallgatása

fermentált szederlevelek szárítás után

Érdekességek, források, folyamatok:
   
Planta tea egykori zacskója a Kiscelli Múzeum gyûjteményébõl
Planta dal - a dal Az egy szerelem három éjszakája c. Ránki-Vas-Hubay musical-bõl, amibõl a dal önálló népszerûségre tett szert, és valójában kifigurázza az akkoriban gyakrabban alkalmazott pótmegoldásokat, mint ezt a pótteát is. De a tea értékeit ez nem csökkentette, sokan szerették, és aki akkor itta, sokszor hiányolja is napjaink teái közül.

A szederlevél gyógyhatásairól és a fermentált földiszeder teáról is írnak itt, a Gyógyszer nélkül.com on
A teákról, tealevél fermentálásról a Wikipédián
A tealevél fermentálásáról még mélyebben
A szederlevél hatóanyagairól Szabó L. Gy nagy összefoglaló gyógynövényes anyagában 891-892 sorszámon


Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2015/07/mult...

sponsored links

Keres?s