Lándzsás útifû szirup

2018-05-18

sponsored links






Évek óta nagyobb mennyiségben készítek útifû szirupot, ami telente, a megfázós idõszakban különösen jó szolgálatot tesz.
A benne lévõ kakukkfû miatt az íze a régi idõket idézõ mixtura pectoralis-ra emlékeztet, amit szerintem, nem volt gyerek, aki ne szeretett volna:-) Mi sem vagyunk ezzel másképp, ezért minden évben egyre több befõttesüveg sorakozik az ablakpárkányon, mert már "megelõzésként" is szívesen bekapunk egy-egy kanállal.

A lándzsás útifû gyógyhatásáról részletesen ide kattintva olvashatunk.


Hozzávalók egy 5 literes üveghez

egy kosárnyi útifû levél (lehet keskenylevelû vagy nagy útifû is)
egy darab gyömbér ( kb. 3 cm hosszú)
5-6 ág kakukkfû (a fotón látható számít egy ágnak)
1,5-2 kg kristálycukor
pár csepp citromlé

Az útifüvet virágzás elõtt, utaktól vagy egyéb szennyezett helyektõl távol gyûjtjük.
Leöblítjük, alaposan lecsurgatjuk és kisebb darabokra tépkedjük.
A gyömbért vékony szeletekre vágjuk.
Egy tiszta befõttesüveg aljába rakunk egy réteg levelet, néhány karika gyömbért és pár szál kakukkfüvet.
Jól megszórjuk kristálycukorral, majd addig folytatjuk ezt a rétegezést, amíg minden alapanyag el nem fogy.
Lefedjük egy tálkával és napsütötte helyre állítjuk. Két hétig érleljük, miközben minden nap átkeverjük.
Két hét után leszûrjük és felforrósítjuk (biztos, ami biztos), de nem forraljuk fel. Pár csepp citromlevet adunk hozzá, hogy a cukor ne kristályosodjon ki.
Forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk és ha teljesen kihûlt, a továbbiakban hûtõben tároljuk.


Folytats a blogon ... citromhab.blogspot.com/2018/05/landzs...

sponsored links

Keres?s