Luca kalács

2017-12-16

sponsored links

A Luca kalácsot Fûszermánia Gabinál láttam meg, teljesen elragadott, erõs késztetést éreztem,hogy elkészítsem. Mivel nálam újabban nincs kelt tészta tangzhong nélkül, természetesen ebbe is belekerült, emiatt az alapanyag mennyiségek kissé megváltoztak.
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tangzhong 5 deka lisztbõl és 2,5 dl vízbõl
48 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 dl tej
8 dkg vaj
csipet sáfrány
2,5 dkg friss élesztõ
2 tojás sárgája
csipet só
A tetejére:
1 tojás sárgája
2 kanál tejszín (tej)
24 szem mazsola


A tejet felforraljuk a vajjal és a sáfránnyal, majd langyosra hûtjük. Átszûrjük, hogy a sáfrányszálak ne kerüljenek a tésztába, majd belemorzsoljuk az élesztõt. A többi hozzávalókat dagasztótálba tesszük, majd alaposan kidolgozzuk az élesztõs-vajas tejjel. Letakarjuk és huzatmentes, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk, kissé kinyomkodjuk belõle a levegõt és 12 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik tésztagombócot 30 cm hosszú rûdra sodorjuk, mindegyik rúd két végét ellentétes irányba feltekerjük. Így kapjuk meg ezt a szép kalácsformát.
Sütõpapírral bevont tepsibe helyezzük õket egymástól tisztes távolságra, a tepsiket letakarjuk tiszta konyharuhával és 30 percet tovább kelesztjük. Lekenjük 1 tojássárgája és 2 kanál tejszín keverkékével, mindegyik kalácska csigarészébe 1-1 szem mazsolát nyomunk, majd légkeveréses, 170 C fokra elõmelegített sütõben szép pirosra sütjük.
Finom, foszlós, a tangzhongnak köszönhetõen ruganyos, tovább frissen maradó péksütemény.  



Folytats a blogon ... kisildi.blogspot.com/2017/12/luca-kal...

sponsored links

Keres?s