Lencsés lepénykék

2010-12-29

sponsored links

Megkerestek, hogy készítsek valamilyen lencsés-virslis ételt egy közelgõ (elõ)-szilveszteri bulira. A megrendelõnek összesen két kikötése volt:
1. Mindenképp legyen az ételben lencse és virsli.
2. Olyan étel legyen, amely felszolgálásához nem kell túl sok tányér és evõeszköz (minél kevesebbet kelljen mosogatni utána).
Tehát leves és fõzelék kiXelve...(és hát kinek lenne kedve Karácsony után komplett ételadagokat enni?) Ezért esett a választásom ezekre a kis lencsés feltéttel készült lepénykékre, amelyeket eredetileg kör alakúra terveztem, de az egyszerûbb szállíthatóság kedvéért végül is csónakok lettek belõlük...
Tálalás elõtt meghinthetjük apróra vágott petrezselyemmel (és korianderrel), és egy jó kis joghurtos mártogatóssal nemcsak Szilveszterkor finom!

Hozzávalók (kb. 35 db-hoz):

A tésztához:
- 50 dkg liszt (én 30 dkg finom- és 20 dkg teljes kiõrlésû tönkölylisztbõl készítettem)
- 3 dl langyos víz
- 0,5 dl olaj (én olíva olajat használtam)
- 1 dkg élesztõ
- 1 kk cukor
- 1-2 kk só
Elõször a cukorral és olajjal elkevert vízben felfutattam az élesztõt, majd a sóval elkevert liszthez adtam és rugalmas tésztát dagasztottam belõle. Kelesztettem kb. 1 órát, közben elkészítettem a lencsés feltétet.

A feltéthez:
- kb. 15 dkg apró szemû, sós vízben fõtt lencse (leszûrve, lecsöpögtetve, ja, és szárazon 15 dkg!)
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
- fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 saláta cukkíni durvára reszelve
- egy kisebb sárgarépa fele finomra reszelve
- 4-5 ek paradicsompüré (lehet több is)
- 2-3 ek olaj
- só, bors, ízlés szerint fûszerek (én kakukkfüvet és majorannát használtam)?
- 2-3 db virsli felkarikázva
Elõször olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a petrezselyemzöldet és 1-2 percig tovább dinszteljük. Ezután a hagymához adjuk a cukkínit és a reszelt répát, sózzuk és puhára pároljuk. Ezután jöhet a paradicsompüré és a lencse amivel további 5-6 percig fõzzük a keveréket. A legvégén fûszereztem még sóval, borssal és a keverékhez adtam a fûszernövényeket. Kihûtöttem.

Amikor a tészta megkelt, kis gombócokat szakítottam belõle, kinyújtottam, vékonyan lekentem olajjal és minden tészta tetejére tettem 1-1,5 kávéskanálnyi lencsés feltétet, majd a virsli karikákat. Felhajtottam a tészta oldalát és kelestzettem még a csónakokat 15 percig. 200 fokos sütõben megsütöttem õket.
Készítettem még kedves megrendelõimnek néhány malac és lóhere alakú sós rágcsát is (elvégre is Szilveszter lesz).? (Bár most nézem csak, hogy a lóhere inkább egy virágra hasonlít.)

Folytats a blogon ... cafecinnamonhu.blogspot.com/2010/12/l...

sponsored links

Keres?s