Lencse és rizs avagy Te eladnád?

2018-05-08

sponsored links

Egy ideje már foglalkoztat, a babos-rizs készítése.
Aztán a minap mit látok a tv-ben, egy Damaszkuszban barangolós gasztro-mûsorban...
Lencsés-rizs azaz Mujaddara, ami egy klasszikus étel, Libanonban illetve a Közép-Keleti régióban, általában Basmati rizzsel készül, jó fûszeresen, gazdagabb családoknál, akár hússal, hallal is kiegészíthetõ, de az alap, az hús mentes, és ölég gyakori étek. Bizonyos alkalmakkor a templomokban is ezt szokták osztani az arra rászorulóknak, ezért a szegény emberek eledeleként is emlegetik; illetve létezik a mondás miszerint Az éhesember a életét is eladná egy tál mujaddaráért.
"A hunrgy man would be willing to sell his for a dish of mujaddara."
Na, ezt el kell készítenem-gondoltam- persze nem én lennék, ha minden a leírtak szerint történne, fõleg ha hiányzik egy-két dolog itthonról... akkor jön a Fantázia, Bátorság, Jó étvágy!  
Elkészült; nem mujadarra, de lényegében valami olyasmi és finom, nagyon finom ?
















KELETI FÛSZERES LENCSÉS-RIZS,
   CHILIS-FAHÉJAS CSIRKÉVEL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell (4 db, 15 dkg-s)
chilipehely, kakukkfû, õrölt fahéj, só
20 dkg basmati rizs
20 dkg lencse
2 db alma
4-5 ger. fokhagyma
2 db babérlevél
4 szem szegfûszeg
õrölt római kömény
lestyán
kurkuma
saláta
natúr joghurt
-Ehhez az ételhez, célszerû kisebb, 15 dekás csirkemelleket választanunk, de természetesen szeletekkel és csontos részekkel is készíthetjük. -
A csirkemelleket, egy éles késsel, átlósan keresztezve beirdaljuk, majd alaposan bedörzsöljük, bemasszírozzuk kakukkfûvel, chili pehellyel, sóval és egy kis õrölt fahéjjal, meglötyköljük olívaolajjal, aztán legalább félórát pihentetjük.











Egy serpenyõt felmelegítünk, és a csirkemelleket minden oldalukról ?megkapatjuk?, aztán lassan, kis lángon, fedõ alatt szépen megpároljuk õket, szükség szerint kevés vizet aláöntve, de ügyeljünk arra, hogy ne fõzzük.
Az almát felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.
A lencsét forrásban levõ, sós, 1 babérlevéllel ízesített vízben 15 percig fõzzük, aztán leszûrjük, lecsepegtetjük.
A rizst olívaolajon áthevítjük, hozzáadjuk a fokhagymát és az almát, valamint az elõfõzött lencsét, és egybõl felöntjük kb. 2.5 szerese forró vízzel, megsózzuk, befûszerezzük, a szegfûszeggel, 1 babérlevéllel, római köménnyel, letyánnal és egy kevéske kurkumával. A párolt rizshez hasonlatos módon készre pároljuk.
Tálaláskor friss salátalevelekkel egészítjük ki, amit fahéjjal és chilivel ízesített joghurttal locsolunk meg.




Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2018/05/...

sponsored links

Keres?s