Lemon curd és zabpelyhes amerikai palacsinta.

2017-01-16

sponsored links




Nagyon szeretjük a lemon curd-ot, vagyis a citromkrémet, így a napokban a zabpelyhes palacsintát is ezzel a finom krémmel tálaltam. A lemon curd készülhet citrommal, de akinek sikerül meyer citromot beszerezni annak ajánlani tudom, hogy azzal is készítse el. Mindkettõvel nagyon finom, de a meyer citrom ízû krém selymesebb, kevésbé savanykás. A zabpelyhes palacsintához pedig az írót saját magunk is elkészíthetjük, sõt akár elõre is dolgozhatunk és már este bekeverhetjük a tésztát, majd másnap csak a sütéssel kell foglalatoskodnunk. Tálaláskor a citromkrémet kínáljuk a palacsinta mellé, mivel nagyon jól összeillenek.





Hozzávalók:

2 db citrom (meyer citrom)
1 citrom reszelt héja
20 dkg kristálycukor
3 db tojás (nagy)
1 cs vaníliás cukor
10 dkg olvasztott vaj


A kristálycukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, az egész tojásokat, majd keverjük alaposan össze.

Ezután elõször keverjük hozzá a citromlevet, majd az olvasztott vajat is.

Ezután gõzfürdõ fölött, állandó keverés mellett, sûrítsük be, hogy puding állagú krémet kapjunk. (én kézi habverõvel 15 percig kevertem, mire kellõen besûrûsödött)




Zabpelyhes palacsinta hozzávalói:

10 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
1/2 cs vaníliás cukor
1/4 cs sütõpor
1 db tojás (nagy)
2,5 dkg vaj
2 ek zabpehely
1,5 dl író (v. tej)
csipet só


Elõször az írót készítsük el, mert annak kb. 20 percet állnia kell.
Írót igen egyszerûen készíthetünk mi magunk is, csak tej és citromlé kell hozzá.

1,5 dl tejbe nyomjuk bele egy negyed citromnak a levét, és keverjük össze. Ezután hagyjuk kb. 20 percig szobahõmérsékleten állni. Az idõ lejárta után egy sûrûbb, aludttejhez hasonló állagot fogunk kapni. Az így készült íróval a palacsinta sokkal krémesebb lesz mintha tejet öntöttünk volna hozzá.

Egy tálba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és egy csipet sót, majd keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá az írót (v. tejet), majd szitáljuk hozzá a sütõporral összekevert lisztet, és szintén keverjük jó simára a masszát. Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hûtõbe.

Mielõtt hozzálátunk a palacsinta sütéséhez vegyük ki a hûtõbõl az elõzõleg bekevert masszát, majd keverjük hozzá a zabpelyhet, és az olvasztott vajat. (a zabpelyhet én aprítóval kicsit megdaráltam, de ezt megtehetjük pl. kávédarálóval is)

Egy olajjal kikent, forró teflon serpenyõbe kanalazzunk kisebb halmokat a masszából, majd szép lassan süssük a palacsinták mindkét oldalát pirosra.





Az elkészült palacsintát helyezzük tányérra, majd kanalazzunk rá ízlés szerint citromkrémet, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/01/l...

sponsored links

Keres?s