Lecsológia

2018-07-19

sponsored links

Nyár van. Ez a mondat mindenkiben másképp folytatódik. Nálam úgy, hogy akkor lecsószezon. A helyzet az, hogy Fûszeres Eszter szuper shakshuka receptje ellenállhatatlanul beindította lecsóimádó génjeimet (mert a lecsóimádat fertõzõ és addiktív), egyszóval nem telhet el úgy a nyár - fõleg hogy már tényleg ideje van, már van nem fóliás, hanem kerti napérlelte paprika, paradicsom - hogy ne legyen nálam legalább egy lecsós poszt. S úgy döntöttem, akkor már legyen teljes, szép kövér, kerek összefoglaló, nem ám holmi diétás kis szösszenet.
Akkor csapjunk a lecsóba!


kép: Táfelspicc


Mi magyarok hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden tõlünk származik. Tudjátok, mint a bazi nagy görög lagziban... De csak azért, mert nem ismernek minket, magyarokat. A lecsóval is épp így állunk, már szíriuszi otthonunkban is fõztük, a boszniai piramisok rovásírásának megfejtésekor lecsóreceptre bukkantak a régészek és különben is, Mari nénikénk is már az ükdédanyjától tanulta, sõtebb, nyaranta lecsó folyik egy igaz magyar ereiben. :)

 ? ?

Viccet félretéve, legendákat elengedve, lecsója szinte minden délibb népnek van, ahol a paprika, paradicsom megél. Valószínûleg a szerbektõl vettük át, náluk dzsuvecsnek hívják, és vannak tájegységeink, ahol ez az eredet visszaköszön. De nem akarok nagyon elmerülni a történelem füstös távolába, nézzük inkább a mai változatokat. A linkek alatt videókat találtok, igyekeztem nem angolosítottakat keresni, hanem eredeti nyelvû, eredeti recepteket.

Tehát a bolgárok, szerbek, macedónok, törökök, románok, bosnyákok egyik fajta lecsója a dzsuvecs. Általában rakottan készül, sokféle más zöldség is kerülhet bele, sõt hús, vagy rizs vagy burgonya is. Fûszerezik is. Ahogy a lecsóra is igaz, a dzsuvecsre is, hogy ahány ház, annyi féle. A másik fajtája hasonlóbb a mi lecsónkhoz, és legtöbbször rizzsel készül.
Horvátországban Satara¹ néven ismerik a lecsót, gyakorlatilag olyan, mint a miénk: paprika, paradicsom, vöröshagyma, zsiradék és serpenyõben készül, mint a mi lecsónk. 

? ?

Görögországban kétféle lecsó van, az egyik a rakott dzsuvecshez hasoló, ez a briami: sokféle zöldség kerülhet bele a paprikán, paradicsomon, hagymán kívül: cukkini, padlizsán, burgonya. Vannak, akik valóban rakottan készítik, és vannak, akik csak laza eleganciával amolyan sült tepsis zöldségkavalkádként sütik készre. A másik lecsójuk a miénkre nagyon hasonlító spetsofai, ebbõl nem hiányozhat a jóféle kolbász, alaptartozéka a görögök lecsójának.

? ?

Az olaszoké a peperonata. Ezer változata létezik, de az alaprecept szintén nagyon hasonló a mi lecsónkéhoz. Csak õk hosszú csíkokra vágják a paprikát és elõször tulajdonképpen egy sült paprikával indítanak, amihez aztán általában paradicsom passátát vagyis pürét adnak.

? ?

A baszkok lecsója nem csak nevében hasonlít az olaszra, hanem készítési módjában is. A pipenade annyiban tér el itáliai rokonától, hogy általában jófajta spanyol sonkaszeleteket tesznek a végén a tetejére, és tojással is kiegészítik, akár tükörtojással, akár felvert tojással. A paprika csíkokra vágása is hajaz az olaszok lecsójára.

? ?

A spanyol lecsó a pisto. Ez sokkal inkább a francia ratatouillera emlékeztet. Van benne, hagyma, fokhagyma, pirospaprika, padlizsán, cukkini is a paprikán és paradicsomon kívül, ugyanúgy kis kockákra vágják a zöldségeket, mint a francia konyha remekében.

? ?

A ratatouille a francia lecsó. Általában a paprikán, paradicsomon és hagymán kívül kerül bele padlizsán és cukkini is. Sokáig, krémesre fõzik.

? ?

A török lecsó a menemen. Ebben van apróra karikázott paprika de csak mutatóba és a csípõssége végett, paradicsom, hagyma, és pul biber, vagyis durvára darált pirospaprika is. Paradicsomosabb a mi lecsónknál, és sokkal apróbbra van vágva benne minden. Sõt, inkább nevezhetõ paradicsomszószos rántottának, mint lecsónak. Tehát a menemen tojásos, mindig. Általában felvert tojás kerül bele a végén, de üthetik egészben is bele a tojást, viszont akkor is elkavarják, nem hagyják meg tükörtojásnak.

? ?

Ellenben a shakshukával. Mindig tojással és mindig tükörtojással készül. Készítik vöröshagymával is, fokhagymával is. Kerülhet bele kolbász is, marhahúsból. A shakshukában is sokkal dominánsabb a paradicsom, mint a paprika. Sok változata van. Sokak szerint Dr. Shakshuka fõzi a világ legjobbját. Ahogy a videóban látszik is, nem bonyolítja túl, végtelenül egyszerûen készíti. Sok olaj, fokhagyma, kevés csípõs zöldpaprika, sok paradicsom, pirospaprika, chilipehely és tojás.
Izrael, Líbia, Egyiptom, Tunézia, Marokkó, mindenhol ismerik és szeretik a shakshukát. Jellemzõ tehát a Közel-Keletre és Észak-Afrikára is.




Egyetek lecsót míg lehet, mert rövid a nyár... Készítsétek el a változatokat, érdemes szerintem. Mind isteni finom.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/07...

sponsored links

Keres?s