Lecsológia

2018-07-19

sponsored links

Ny√°r van. Ez a mondat mindenkiben m√°sk√©pp folytat√≥dik. N√°lam √ļgy, hogy akkor lecs√≥szezon. A helyzet az, hogy F√Ľszeres Eszter szuper shakshuka receptje ellen√°llhatatlanul beind√≠totta lecs√≥im√°d√≥ g√©njeimet (mert a lecs√≥im√°dat fert√Ķz√Ķ √©s addikt√≠v), egysz√≥val nem telhet el √ļgy a ny√°r - f√Ķleg hogy m√°r t√©nyleg ideje van, m√°r van nem f√≥li√°s, hanem kerti nap√©rlelte paprika, paradicsom - hogy ne legyen n√°lam legal√°bb egy lecs√≥s poszt. S √ļgy d√∂nt√∂ttem, akkor m√°r legyen teljes, sz√©p k√∂v√©r, kerek √∂sszefoglal√≥, nem √°m holmi di√©t√°s kis sz√∂sszenet.
Akkor csapjunk a lecsóba!


kép: Táfelspicc


Mi magyarok hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden t√Ķl√ľnk sz√°rmazik. Tudj√°tok, mint a bazi nagy g√∂r√∂g lagziban... De csak az√©rt, mert nem ismernek minket, magyarokat. A lecs√≥val is √©pp √≠gy √°llunk, m√°r sz√≠riuszi otthonunkban is f√Ķzt√ľk, a boszniai piramisok rov√°s√≠r√°s√°nak megfejt√©sekor lecs√≥receptre bukkantak a r√©g√©szek √©s k√ľl√∂nben is, Mari n√©nik√©nk is m√°r az √ľkd√©danyj√°t√≥l tanulta, s√Ķtebb, nyaranta lecs√≥ folyik egy igaz magyar ereiben. :)

 ? ?

Viccet f√©lret√©ve, legend√°kat elengedve, lecs√≥ja szinte minden d√©libb n√©pnek van, ahol a paprika, paradicsom meg√©l. Val√≥sz√≠n√Ľleg a szerbekt√Ķl vett√ľk √°t, n√°luk dzsuvecsnek h√≠vj√°k, √©s vannak t√°jegys√©geink, ahol ez az eredet visszak√∂sz√∂n. De nem akarok nagyon elmer√ľlni a t√∂rt√©nelem f√ľst√∂s t√°vol√°ba, n√©zz√ľk ink√°bb a mai v√°ltozatokat. A linkek alatt vide√≥kat tal√°ltok, igyekeztem nem angolos√≠tottakat keresni, hanem eredeti nyelv√Ľ, eredeti recepteket.

Teh√°t a bolg√°rok, szerbek, maced√≥nok, t√∂r√∂k√∂k, rom√°nok, bosny√°kok egyik fajta lecs√≥ja a dzsuvecs. √Āltal√°ban rakottan k√©sz√ľl, sokf√©le m√°s z√∂lds√©g is ker√ľlhet bele, s√Ķt h√ļs, vagy rizs vagy burgonya is. F√Ľszerezik is. Ahogy a lecs√≥ra is igaz, a dzsuvecsre is, hogy ah√°ny h√°z, annyi f√©le. A m√°sik fajt√°ja hasonl√≥bb a mi lecs√≥nkhoz, √©s legt√∂bbsz√∂r rizzsel k√©sz√ľl.
Horv√°torsz√°gban Satara¬Ļ n√©ven ismerik a lecs√≥t, gyakorlatilag olyan, mint a mi√©nk: paprika, paradicsom, v√∂r√∂shagyma, zsirad√©k √©s serpeny√Ķben k√©sz√ľl, mint a mi lecs√≥nk. 

? ?

G√∂r√∂gorsz√°gban k√©tf√©le lecs√≥ van, az egyik a rakott dzsuvecshez hasol√≥, ez a briami: sokf√©le z√∂lds√©g ker√ľlhet bele a paprik√°n, paradicsomon, hagym√°n k√≠v√ľl: cukkini, padlizs√°n, burgonya. Vannak, akik val√≥ban rakottan k√©sz√≠tik, √©s vannak, akik csak laza eleganci√°val amolyan s√ľlt tepsis z√∂lds√©gkavalk√°dk√©nt s√ľtik k√©szre. A m√°sik lecs√≥juk a mi√©nkre nagyon hasonl√≠t√≥ spetsofai, ebb√Ķl nem hi√°nyozhat a j√≥f√©le kolb√°sz, alaptartoz√©ka a g√∂r√∂g√∂k lecs√≥j√°nak.

? ?

Az olaszok√© a peperonata. Ezer v√°ltozata l√©tezik, de az alaprecept szint√©n nagyon hasonl√≥ a mi lecs√≥nk√©hoz. Csak √Ķk hossz√ļ cs√≠kokra v√°gj√°k a paprik√°t √©s el√Ķsz√∂r tulajdonk√©ppen egy s√ľlt paprik√°val ind√≠tanak, amihez azt√°n √°ltal√°ban paradicsom pass√°t√°t vagyis p√ľr√©t adnak.

? ?

A baszkok lecs√≥ja nem csak nev√©ben hasonl√≠t az olaszra, hanem k√©sz√≠t√©si m√≥dj√°ban is. A pipenade annyiban t√©r el it√°liai rokon√°t√≥l, hogy √°ltal√°ban j√≥fajta spanyol sonkaszeleteket tesznek a v√©g√©n a tetej√©re, √©s toj√°ssal is kieg√©sz√≠tik, ak√°r t√ľk√∂rtoj√°ssal, ak√°r felvert toj√°ssal. A paprika cs√≠kokra v√°g√°sa is hajaz az olaszok lecs√≥j√°ra.

? ?

A spanyol lecs√≥ a pisto. Ez sokkal ink√°bb a francia ratatouillera eml√©keztet. Van benne, hagyma, fokhagyma, pirospaprika, padlizs√°n, cukkini is a paprik√°n √©s paradicsomon k√≠v√ľl, ugyan√ļgy kis kock√°kra v√°gj√°k a z√∂lds√©geket, mint a francia konyha remek√©ben.

? ?

A ratatouille a francia lecs√≥. √Āltal√°ban a paprik√°n, paradicsomon √©s hagym√°n k√≠v√ľl ker√ľl bele padlizs√°n √©s cukkini is. Sok√°ig, kr√©mesre f√Ķzik.

? ?

A t√∂r√∂k lecs√≥ a menemen. Ebben van apr√≥ra karik√°zott paprika de csak mutat√≥ba √©s a cs√≠p√Ķss√©ge v√©gett, paradicsom, hagyma, √©s pul biber, vagyis durv√°ra dar√°lt pirospaprika is. Paradicsomosabb a mi lecs√≥nkn√°l, √©s sokkal apr√≥bbra van v√°gva benne minden. S√Ķt, ink√°bb nevezhet√Ķ paradicsomsz√≥szos r√°ntott√°nak, mint lecs√≥nak. Teh√°t a menemen toj√°sos, mindig. √Āltal√°ban felvert toj√°s ker√ľl bele a v√©g√©n, de √ľthetik eg√©szben is bele a toj√°st, viszont akkor is elkavarj√°k, nem hagyj√°k meg t√ľk√∂rtoj√°snak.

? ?

Ellenben a shakshuk√°val. Mindig toj√°ssal √©s mindig t√ľk√∂rtoj√°ssal k√©sz√ľl. K√©sz√≠tik v√∂r√∂shagym√°val is, fokhagym√°val is. Ker√ľlhet bele kolb√°sz is, marhah√ļsb√≥l. A shakshuk√°ban is sokkal domin√°nsabb a paradicsom, mint a paprika. Sok v√°ltozata van. Sokak szerint Dr. Shakshuka f√Ķzi a vil√°g legjobbj√°t. Ahogy a vide√≥ban l√°tszik is, nem bonyol√≠tja t√ļl, v√©gtelen√ľl egyszer√Ľen k√©sz√≠ti. Sok olaj, fokhagyma, kev√©s cs√≠p√Ķs z√∂ldpaprika, sok paradicsom, pirospaprika, chilipehely √©s toj√°s.
Izrael, L√≠bia, Egyiptom, Tun√©zia, Marokk√≥, mindenhol ismerik √©s szeretik a shakshuk√°t. Jellemz√Ķ teh√°t a K√∂zel-Keletre √©s √Čszak-Afrik√°ra is.




Egyetek lecsót míg lehet, mert rövid a nyár... Készítsétek el a változatokat, érdemes szerintem. Mind isteni finom.

FolytatŠs a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/07...

sponsored links

Keres?s