Lecsós, zöldfûszeres, színes, vegyes erdei gombaragu

2018-07-08

sponsored links

Többféle gombát volt szerencsém gyûjteni, és elõször mindig a kevésbé állékonyakat szoktam felhasználni. A sötét érdestinórú, a nemezes tinóruk, az idõsebb vargányák és a törékenyebb galambgombák voltak ilyenek.  


Elkészítés:

Apróra vágott fokhagymát és reszelt sárgarépát pirítottam mangalica zsíron, majd ezekre dobtam a feldarabolt gombákat. A kékülõ nemezes tinórukat azonnal a serpenyõbe szeleteltem, mert, ha elég hamar éri õket a forró zsír, akkor nem kékülnek meg. Hasonlóképp tettem a sötét érdestinórúval is bár az, az ételben mindképp valamennyire sötétedik, de sebaj, éppen ezért szoktam ezt a gombát színes körítéssel készíteni, mert a sokféle szín együtt jól mutat sötétbarnával, feketével is. Színesítésként és lepirulva édeskés íze miatt tettem bele reszelt sárgarépát, illetve friss, kockára vágott paradicsomot és kevés karikára vágott, csípõs zöldpaprikát. Utóbbiakat nem kell szétfõzni, így ezeket akkor adtam hozzá, mikor a gombák már szinte elkészültek. Fûszerek csak só és fekete bors. Zöldfûszerként megszórtam még tálalás elõtt petrezselyemzölddel és podagrafûvel is. Ezt a ragut lehet kicsit lében hagyni és raguként enni körettel vagy magában, vagy lehet zsírjára pirítani és bruschetta- szerûen pirítósra tenni, vagy akár tojást ütni rá. Mindenképp finom.

Megjegyzés: az idõsebb tinóruk vargányák és érdestinóruk termõrétegét le szoktam szedni, fejteni mert elnyálkásítják az ételt. Ha tehetem, a leszedett termõréteget visszaviszem az erdõbe, és ott dobom ki. Akinek fás kertje van, annak érdemes ott kidobni. 

Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal

                                           A saját gyûjtésû gombákat lássa szakellenõr!


Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/07/lecs...

sponsored links

Keres?s