Lassú tûzön grillezett, snidlinges csirkecombok lapított burgonyával

2017-03-13

sponsored links

IMG 3555

Szombaton hûvös, de szikrázó napsütés volt nálunk - az idõjárás kicsalogatott a teraszra, úgyhogy be kellett gyújtanom a Landmann-omat. De mit is készítsek rajta? Legyen csirkecomb, na meg friss snidling - amiket szépen lassan grillezünk majd meg - köretként pedig ott a klasszul elõfõzött burgonya, amit aztán szintén meggrillezünk. Na irány a terasz, munkára fel.

Hozzávalók:

  • 8-10-12 csirke felsõ comb
  • egy maréknyi snidling
  • ketchup
  • só és bors
  • fejenként 1 burgonya
  • burgonyánként 1-1 kk vaj

A gázgrillünk oldalsó lángján felteszünk egy lábasban vizet forralni, majd a burgonyákat héjastól belepakoljuk a fortyogó vízbe. Alaposan megsózzuk a vizet, majd a csirkecombok felé vesszük az irányt.

IMG 3484

IMG 3485

IMG 3487

A combokat éles késsel bemetsszük úgy, hogy a csont mentén párhuzamos vájatok keletkezzenek. Ezeknek két fontos funkciójuk is lesz. Az egyik, hogy így a hús könnyebben átsül, a csont mentén nem maradhat nyers felület, másként pedig ezeket a vájatokat megtölthetjük finom ízekkel, amik majd át is járják a húsokat. Tehát bevagdossuk a combokat, majd mindkét oldalukat alaposan be is sózzuk.

IMG 3443

IMG 3445

IMG 3446

 Vágunk egy maréknyi friss snidlinget - amit már szinte minden nagyobb élelmiszer boltban meg lehet venni - majd apró darabokra vágjuk az egész adagot. A gyönyörû metélõhagyma darabkákat belenyomkodjuk a csont melletti vájatokba, majd jöhet a frissen tört bors - és a végén egy-egy csíknyi ketchup.

IMG 3448

IMG 3453

IMG 3455

IMG 3458

IMG 3460

IMG 3468

IMG 3470

IMG 3475

A grillezés. Nos most nem az a cél, hogy vadul feltekerjük a lángot, hanem arra törekszünk, hogy a hús bõrös fele igazán ropogós legyen, míg a hús lágy és szaftos maradjon. Mire lesz elsõsorban szükség? Hát türelemre. Begyújtjuk a gázgrill két szélsõ lángsorát, teljes üzemben, míg a két középsõ kikapcsolva marad. Ez egy klasszikus indirekt sütési mód, amit azt jelenti, hogy nem közvetlenül a húst sütjük, hanem az elinduló forró légáramlatok végzik el a sütést, de nagyon kíméletesen. Tehát felpakoljuk a húsokat a grillrács közepére, a tetõt lecsukjuk - és kedvenc lazító mûveletünkhöz fordulhatunk, vagyis iszunk egy hideg sört vagy rozét, közben élvezzük a tavaszi napsütést.

IMG 3516

IMG 3515

IMG 3514

Idõközben ránézhetünk a burgonyákra, amiket villával próbaképpen meg-meg szurkálhatunk. Ha már simán belemegy a villa a krumplikba, akkor kivesszük õket a vízbõl, majd egy lapos eszközzel kilapítjuk õket. Nem gáz, ha közben a szélük kifakad, kireped - sõt ettõl még rusztikusabbak is lesznek. Alaposan be is sózzuk, majd félre is tesszük mindegyiket.

IMG 3451

IMG 3491

IMG 3492

IMG 3494

IMG 3504

A grillen azért idõnként átpakoljuk a husikat, mert a hõ azért nem éri õket egyenletesen, majd ezt idõnként még megismételjük. Legyünk türelmesek, ne az órát nézzük, élvezzük a napsütést, hajtsuk el az érdeklõdõ családtagjainkat, kortyolgassuk a söreinket - és higgyünk abban, hogy majd megéri a várakozás. Ha már látjuk, hogy a húsok szélei kezdenek szálasan szétválni - na akkor már jók lehetünk. Õszintén én olyan jól elvoltam a teraszon, hogy azt sem tudom, hogy mennyi idõ telt el, de 1,5-2 óra biztos eltelt. Tehát ennyit rá kell szánni.

IMG 3517

IMG 3521

A szélsõ rácsrészekre, ahol azóta fullon megy a gáz, nos ide felpakolgatjuk az elõfõzött burgonyákat, amikre egy egy kisebb kocka vajat is teszünk. Ha már szépen rásültek a grillrács vonalak, akkor fordítunk rajtuk, majd ismét vaj, és ismét grillezés következik. 

IMG 3519

IMG 3526

IMG 3525

IMG 3530

Szépen lassan, de elkészült minden, kicsaljuk a porontyokat a teraszra, majd élvezzük a belül szaftos, intenzív ízû csirkecombokat, amiknek a bõrös fele olyan szépen roppanós, hogy kezdünk rájönni ennek a technikának a lényegére.

Na, a hétvégén Ti mit terveztek? :-)

IMG 3568

IMG 3557

IMG 3566

IMG 3540

IMG 3546

 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:
facebook_1.jpg
insatgram.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... husimado-eger.blog.hu/2017/03/13/lass...

sponsored links

Keres?s