Lakto-fermentált grapefruitlé. A grapefruitról.
sponsored links
Gyönyörû lédús grapefruitokat lehet kapni,
ezért úgy döntöttem, hogy a héten a fermentált italunk ebbõl lesz.
Az erjesztett grapefruitlé igazán lenyûgözõ ízû, a recept nem is lehetne egyszerûbb.
A héj alapos sikálása után (mert sajnos nem kezeletlen) a gyümölcs levét kifacsartam,
majd élõkultúrás joghurtból lecsöpögtetett savóval erjesztettem 3 napot.
Van aki hígítva, van aki hígítatlanul fogyasztja.
A grépfrút más néven citrancs, a citrusfélék legfiatalabb tagja.
A pomelo és a narancs hibridjeként fejlõdött ki, feltehetõleg Barbadoson.
A rostdús gyümölcsnek magas a C-vitamin, A-, és B-vitamin tartalma,
biológiailag értékes tápanyagokat tartalmaz.
Bõvelkedik káliumban, magnéziumban, jelentõs a vas, kalcium, réz és foszfor tartalma.
Tele van flavonoidokkal (a vegyületcsoportot Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban),
melyek antioxidáns hatással bírnak.
Szervessav-tartalma javítja az étvágyat. (Forrás)
Feltételezhetõen tartalmaz olyan enzimet, amely az anyagcserét serkenti,
ezért a fogyókúrás étrend kedvelt alkotója.
Fanyar kesernyés ízéért van aki rajong (pl. én), van aki pont ezért nem szereti.
Már többször írtam az erjesztett ételek/italok elõnyeirõl,
például itt: Probiotikus limonádé
Az erjesztett ételek:
- könnyebben emészthetõk
- több vitamint, tápanyagot tartalmaznak (pl. B-, és K-vitamin)
- tele vannak probiotikumokkal, jó baktériumokkal
- támogatják az immunrendszer mûködését
"Egészséges bél = egészséges immunrendszer."
A tejsavas erjedés, már a bélben lévõ jó baktériumok szaporodását is segíti.
(Forrás)
A modern társadalomban szinte valamennyiünknek sérült a bélflórája.
A környezeti hatások éppúgy károsítanak, mint a rendszeres gyógyszerszedés,
az antibiotikumkúrák, mint a fogamzásgátló-szerek,
a helytelen táplálkozás. a feldolgozott élelmiszerek,
az ételek, italokban található toxikus anyagok.
Például az antibiotikumok válogatás nélkül kinyírják a bélbaktériumokat, nem véletlen,
hogy ma már az orvos az antibiotikum mellé, a probiotikum szedését is elõírja.
?
A fermentált élelmiszerekben több millió egészséges baktérium lehet,
melyek segítik a bél gyógyulását, helyreállítják az immunrendszert.
Tehát magunkon segítünk, a legjobbat tesszük,
ha rendszeresen fogyasztunk erjesztett élelmiszereket.
Naponta egy csésze erjesztett ital, vagy zöldség, gyümölcs vagy joghurt, kefir,
kovászos kenyér, stb.
Lakto-fermentált grapefruitlé
Hozzávalók
2 db grapefruit leve
2 ek tejsavó
csipet só
A gyümölcslét összekevertem a savóval, hozzá kevertem a csipetnyi sót.
Légmentesen lezártam és szobahõmérsékleten hagytam 3 napig.
A továbbiakban hûtõben tárolom, 1 héten belül elfogyasztjuk.
Fogyasztható hígítva vagy töményen, esetleg más gyümölcsléhez, koktélhoz keverhetõ.
Megjegyzés
- Ne ijedj meg, hogy honnan lesz tejsavód :)
vegyél élõ baktériumokat tartalmazó joghurtot és
egy vászonba öntve, fellógatva csöpögtesd le a savót.
A sûrû joghurtot elfogyaszthatod kenyérre kenve,
vagy készíthetsz belõle sajtgolyókat magokba, fûszerekbe hempergetve,
de gyümölccsel, lekvárral keverve desszertnek is finom.
- Óvatosan nyisd ki az üveget, mert az erjedés alatt gázok keletkeznek!
Szeretem képek ?