Lajos, a kefírgomba

2018-05-18

sponsored links

Réges-régen volt egyszer már egy kefírgombám, akivel elég hosszú viszonyt ápoltunk, de egy borús õszi napon (igazából nem tudom milyen, de ez jó hangzatos) kénytelen voltam tõle megválni exférjem unszolására. Õ volt Kefírke, és nagyon hiányzott egy idõ után, mert iszonyat finom dolgot tudott csinálni a tejbõl.

De most, hála keresztanyukám és anyukám közremûködésének, újra beköltözött hozzánk egy kicsi csodalény, név szerint Lajos. :)


Nagyon szeretem a házi kefírt, és olyan egyszerû a gondozása: tejet kell hozzáadni, egy nap alatt nagyon lágy és selymes, 4-6 (vagy akár több is, Kefírkénél asszem két hét volt a rekord, és túl is élte) nap alatt akár igazi csípõs kaukázusi-jellegû kefírt is tud készíteni.

Amikor késznek gondoljuk, csak át kell szûrni egy mûanyag szûrõn (én a savót néha leöntöm, néha megiszom), kézzel óvatosan kevergetve, majd a szûrõben fenttmaradt kefírgombát kézmeleg vízben átmossuk és már mehet is az új friss tejébe. A kefír pedig azonnal fogyasztható, vagy ha épp nincs kedvünk hozzá, hûtõben eltárolható.

Az egész szobahõmérsékleten tartandó, lezárható, szóval szaga sincs, ezen kívül jól elvan még a bolti tartós tejben is. Persze-persze, a házi az igazi, de az nincs mindig otthon, és Kefírke annó jól vizsgázott "diétából", bízom benne, hogy Lajos is tûrni fogja. ;)


A fenti képen látható az elkészült kefír mág leszûrés elõtt, ezen kívül egy profilfotó Lajosról (még pici, de igen aktív, és majd szépen nõni is fog idõvel), illetve a kész termék a jobb alsó sarokban.

Pirítóssal imádom. :)

ui.: i <3 Lajos

Folytats a blogon ... www.morumotto.hu/2018/05/lajos-kefirg...

sponsored links

Keres?s