Lachha paratha

2018-07-23

sponsored links







Panjabi nyelven a lachha (lachcha, laccha, lacha) gyĂ»rĂ»t jelent ? innen a nĂ©v, ami magyarul kb. annyit tesz: gyĂ»rĂ»s vagy rĂ©teges. Az Észak-IndiĂĄra jellemzĂ” formĂĄzĂĄsi technikĂĄval kĂ©szĂŒlĂ” paratha eredetileg teljes kiĂ”rlĂ©sĂ» lisztbĂ”l (vagy indiai atta lisztbĂ”l) kĂ©szĂŒl, mĂ­g rokona a malabar parotta finomlisztbĂ”l. Az Ă©n receptem ennek ismeretĂ©ben ötvözi a kettĂ”t. :D
A kĂŒlönfĂ©le parathĂĄk összetevĂ”ikben többĂ© vagy kevĂ©sbĂ© eltĂ©rnek egymĂĄstĂłl, de a legfontosabb hozzĂĄvalĂł akkor is a liszt, a vĂ­z Ă©s a zsiradĂ©k. A tĂ©sztĂĄt gazdagĂ­thatjuk tojĂĄssal, mĂ©g több zsiradĂ©kkal, ill. vĂ­z helyett tejet is hasznĂĄlhatunk, ill. adhatunk hozzĂĄ sĂŒtĂ”port vagy szĂłdabikarbĂłnĂĄt, hogy a tĂ©szta levegĂ”sebb legyen.
TöbbfĂ©le formĂĄzĂĄsi technika lĂ©tezik, de a lĂ©nyeg minden esetben a rĂ©tegessĂ©g, ami az olajjal/ghĂ­vel valĂł sĂ»rĂ» kenegetĂ©snek köszönhetĂ”. A parathĂĄt hagyomĂĄnyosan tandoori sĂŒtĂ”ben sĂŒtik, de ezt a nehĂ©z sĂŒtĂ”edĂ©nyt helyettesĂ­thetjĂŒk tawa/tava-val, vokkal vagy egyĂ©b serpenyĂ”vel. Az eredmĂ©ny ĂĄllĂ­tĂłlag szinte ugyanaz. ;) Nem csak a kĂ©szĂ­tĂ©si technikĂĄban vannak eltĂ©rĂ©sek, de ennek a mutatĂłs Ă©s finom lapos kenyĂ©rnek többfĂ©le nĂ©vvĂĄltozata is van: porota, parotta, parotha, parauntha, palata, forota, farata, parontay, prontha? És ki tudja, mĂ©g hĂĄny, a megannyi nyelvjĂĄrĂĄsnak köszönhetĂ”en. :D
Az elkĂ©szĂ­tĂ©se picit idĂ”igĂ©nyes, de amilyen mutatĂłs, olyan finom, ezĂ©rt nĂ©hanapjĂĄn Ă©rdemes vele elbĂ­belĂ”dni. :) BĂĄr ĂĄltalĂĄban reggelire fogyasztjĂĄk, de azĂ©rt ehetjĂŒk köretkĂ©nt is, vagy akĂĄr megtöltve, szendvicsnek, ahogyan a tortillĂĄt vagy a quesadillĂĄt.








Hozzåvalók 16 kisméretû lepénykenyérhez:

25 dkg finomliszt
1 tk. sĂł
1 tk. cukor
? mk. sĂŒtĂ”por (elmaradhat)
1 tk. Provence-i fûszerkeverék (elmaradhat)
Ôrölt fekete bors
1 ek. napraforgĂłolaj
kb. 1,5 dl langyos vĂ­z vagy tej
folyĂ©kony vagy lĂĄgy ghĂ­ a kenĂ©shez Ă©s a sĂŒtĂ©shez

elkészítés:

  1. A sĂłval, cukorral, sĂŒtĂ”porral, fĂ»szerkeverĂ©kkel vegyĂ­tett lisztet összedolgozzuk az olajjal, majd a vizet/tejet aprĂĄnkĂ©nt hozzĂĄadva, lĂĄgy tĂ©sztĂĄvĂĄ gyĂșrjuk. LekenjĂŒk 1 teĂĄskanĂĄl folyĂ©kony ghĂ­vel, Ă©s letakarva 30 percet pihentetjĂŒk.
  2. A pihentetett tĂ©sztĂĄt ismĂ©t lekenjĂŒk ghĂ­vel, majd 8 egyenlĂ” rĂ©szre osztjuk Ă©s mindegyiket meggömbölygetjĂŒk. A gombĂłcok tetejĂ©t ismĂ©t lekenjĂŒk ghĂ­vel, Ă©s letakarva hagyjuk 5-10 percet.
  3. Egy tĂ©sztagombĂłcot pĂĄr csepp olajjal megkent felĂŒleten nagyon vĂ©kony körlapra nyĂșjtunk, a felĂŒletĂ©t lekenjĂŒk ghĂ­vel, megszĂłrjuk kevĂ©s liszttel, Ă©s közĂ©pen, fĂŒggĂ”legesen vagy vĂ­zszintesen fĂ©lbevĂĄgjuk.
  4. Az egyik fĂ©lkör alakĂș tĂ©sztalapot a kĂŒlsĂ” szĂ©lĂ©tĂ”l indulva, legyezĂ”szerĂ»en meghajtogatjuk (vagy csak egyszerĂ»en felgyĂ»rjĂŒk Ă©s összefogjuk, vagy csĂ­kokra vĂĄgjuk Ă©s összefogjuk), Ă©s az Ă­gy kapott hosszĂș tĂ©sztacsĂ­k tetejĂ©t lekenjĂŒk kevĂ©s ghĂ­vel. Csigaalakban feltekerjĂŒk, a vĂ©gĂ©t pedig alĂĄhajtjuk. Így jĂĄrunk el a mĂĄsik fĂ©lkör alakĂș tĂ©sztalappal, ill. a többi tĂ©sztĂĄval is. Letakarva Ășjabb 10 percet pihentetjĂŒk.
  5. A kis ?turbĂĄnokat? 1-1 csepp olajjal megkent munkafelĂŒleten egymĂĄs utĂĄn vĂ©kony körlapokra nyĂșjtjuk.
  6. Egy parathĂĄt ghĂ­vel vĂ©konyan kikent, felhevĂ­tett serpenyĂ”be fektetĂŒnk, a tetejĂ©t lekenjĂŒk kevĂ©s ghĂ­vel, Ă©s közepes lĂĄngon elkezdjĂŒk sĂŒtni. Amint elkezd felpĂșposodni, megfordĂ­tjuk, Ă©s a mĂĄsik oldalĂĄt is pirosra sĂŒtjĂŒk. Így jĂĄrunk el a többi tĂ©sztĂĄval is.
  7. A lapokat egymĂĄsra tornyozzuk, a munkafelĂŒletre tesszĂŒk, Ă©s a kĂ©t tenyerĂŒnk között forgatva, kissĂ© ?összetörjĂŒk? ? a rĂ©tegek Ă­gy elvĂĄlnak egymĂĄstĂłl. TĂĄlaljuk.

Megjegyzés:
A nyĂșjtĂĄst elĂ”ször nyĂșjtĂłfĂĄval vĂ©gezzĂŒk ? közben a tĂ©sztĂĄt nem kell felemelni a munkafelĂŒletrĂ”l ?, majd az ujjbegyeinkkel a tĂ©szta szĂ©le mentĂ©n, körkörösen kifelĂ© irĂĄnyulĂł, azaz tolĂł mozgĂĄst vĂ©gzĂŒnk. (Nem baj, ha a tĂ©szta itt-ott kicsit kilyukad.)
A ghĂ­vel valĂł kenegetĂ©st nem Ă©rdemes megspĂłrolni, kĂŒlönben elvĂ©sz a lĂ©nyeg: a rĂ©tegessĂ©g. UtĂłlag belĂĄtom, hogy hasznĂĄlhattam volna egy kicsivel több zsiradĂ©kot, hogy a rĂ©tegek mĂ©g hangsĂșlyosabbak legyenek.
Én most kismĂ©retĂ» parathĂĄkat sĂŒtöttem, de kĂ©szĂ­thetjĂŒk nagyobbra is. Ez esetben nem szĂŒksĂ©ges megfelezni a kinyĂșjtott körlapokat.

Tipp:
A liszthez a kĂŒlönbözĂ” szĂĄrĂ­tott fĂ»szereken kĂ­vĂŒl aprĂłra vĂĄgott, friss fĂ»szernövĂ©nyeket, zĂșzott fokhagymĂĄt vagy reszelt vöröshagymĂĄt is adhatunk.

Paratha formĂĄzĂĄsi technikĂĄk a teljessĂ©g igĂ©nye nĂ©lkĂŒl: itt.










Folytatás a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/07/lachh...

sponsored links

Keres?s