Kávés-vaníliás madeleine

2017-03-14

sponsored links

Régóta furdal a kíváncsiság, hogy milyen jellegû sütemény a madeleine, mert még korábban soha nem ettem. Vendégségben sem kínáltak meg, még hasonlóval sem, nekem meg nem volt itthon ilyen sütõformám. A beszerzés tervezése is folyamatban volt, míg a Cookoritól kaptam egyet. Érdemes szétnézni a webshopban, mert rengeteg sütõforma, fõzéshez szükséges kellékkel találkozhatunk és a legjobb, hogy egy helyrõl megtudjuk rendelni. Amint megérkezett, bújtam a netet, hogy milyen ízben készíthetõ és melyik recept lehet az, amiben nem csalódok. Közben rájöttem, hogy hasonlít a kevert tésztához, kicsit vajasabb jellegû a tészta, mint mondjuk egy muffiné és természetesen tömörebb is. Készíthetjük kicsit édesebbre is a megszokottnál, hiszen egy-egy falatokról van szó. Ez a kávés-vaníliás változata tökéletesen illik egy délutáni kávé mellé, de ha jön hozzánk valaki, elõkapva a szekrénybõl bármikor megkínálhatjuk, ráadásul viszonylag sokáig tárolható.
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazin márciusi számában is.








Kávés-vaníliás madeleine
Hozzávalók 24 db-hoz, 2,5 dl-es bögrével mérve
1/2 bögre fehér tönkölyliszt
1/2 bögre teljes kiõrlésû tönkölyliszt
1 evõkanál azonnal oldódó kávépor
1/2 teáskanál sütõpor
1/2 bögre olvasztott vaj (12 dkg) + 1 evõkanál a formához
3 tojás
1/3 bögre nyírfacukor
1 evõkanál kókuszcukor
1 evõkanál méz
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a kávét és a sütõport. A tojást felverjük a kétféle cukorral, a mézzel, majd hozzáadjuk a vajat. Vaníliakivonattal és a vaníliarúd magjaival ízesítjük. Hozzádolgozzuk a száraz keveréket. 2 órára hûtõbe tesszük, majd habzsákba szedjük. A madeleine sütõformát kikenjük olvasztott vajjal, és megtöltjük a tésztával, vigyázva arra, hogy a mélyedéseket ne nyomjuk tele színültig.
Elõmelegített, 180 fokos sütõben 12-14 perc alatt készre sütjük. A kész süteményt rögtön kivesszük a formából, és a maradék tésztát is kisütjük. A madeleine-t rácsra téve hagyjuk kihûlni.


Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/03/kaves...

sponsored links

Keres?s