Kávés-diós kuglóf
sponsored links
Ez a bejegyzés eredetileg karácsonyi kávés kuglóf néven fut, és én a Nosalty oldalán találtam. Aki azonban szereti a könnyû, diós, kávés süteményeket, az nem fog várni az elkészítéssel következõ karácsonyig, én biztos vagyok benne. :) Ugyanis remekül csúszik akár kávéhoz, akár kakaóhoz, akár teához, akár csak úgy.
Én a munkahelyi karácsonyi ünnepségre sütöttem meg és volt, aki elkérte a receptet, így azt hiszem, egész sikeres lett.
Lássuk, mi kell egy normál adaghoz:
20 dkg darált dió,
20 dkg cukor,
1 tk. õrölt kávé
4 ek. zsemlemorzsa,
6 db tojás,
1 ek. porcukor,
fél kk. sütõpor (saját javaslat).
Természetesen én most se bírtam ki, hogy ne 2 kuglófot készítsek, de van néhány kollégám, szóval nem akartam szégyenben maradni. Végül azonban olyan sok sütemény lett, hogy még Beáéknak is tudtam adni egy nagyobb adagot, állítólag nagy örömükre. :)
Íme az elkészítés:
Mindenek elõtt daráljuk meg a diót. Ezután válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjébõl verjünk kemény habot, aztán a sárgáját alaposan keverjük össze a cukorral. Adjuk hozzá 3-4 részletben a kemény habot. A sütõt melegítsük elõ 180 fokra, légkeveréses módban.
A darált diót keverjük össze a zsemlemorzsával és az õrölt kávéval, majd kanalazzuk hozzá adagonként a tojásos masszához.
Vajazzuk ki a kuglófformánkat, majd öntsük bele a tésztát. Mehet is a sütõbe, 25-30 perc alatt készre (tûpróba) sütjük.
Hagyjuk hûlni és pihenni kicsit, majd borítsuk tányérra. Ha szeretnénk, szórjuk meg porcukorral. :)