Kövér porcsin (Portulaca oleracea) az ehetõ gyom, de annál sokkal több: finom, nyári vadzöldség

2018-07-06

sponsored links

Nem tavaszi, hanem nyári faj, nyár elején jelenik meg a kövér porcsin. A kapált veteményeskertek gyomnövényeként ismert talán leginkább, de igen sokfelé elõfordul. Igazi extrém túlélõ, a leglehetetlenebb helyeken is képes megélni a települések környékén. Természetes gyepekben és erdõkben viszont ne keressük.



Leírása: Egyéves növény, földön heverõ, húsos, elágazó hajtásokkal és lapított, csepp alakú húsos levelekkel. Virágai aprók, sárgák. Nagyon egyedi kinézetû. Jó talajon komoly méretûre is tud nõni. 
Gyûjthetõ, ehetõ növényi részek: levelek, mag, nem fás hajtás
Gyûjtése: Nyár elejétõl, egész nyáron. A magokat úgy gyûjthetjük, ha az érõ töveket a talajból kiszedve szárítjuk, és a száradás közben kipergõ magokat felfogjuk, összegyûjtjük.   
Felhasználás: nyersen vagy fõzve ehetõk levelei és meghámozott, vastagabb, nem fás szárai is. Levelei sós, savanykás ízûek só-helyettesítõként is használhatók, salátának, savanyúságnak is kitûnõ. Tehetõ levesekbe, sûrít is, párolva is ehetõ, és szósznak fõzeléknek is készíthetõ. Magok õrölve vagy egyben liszthez vagy más ételbe keverve használhatók fel.
Táplálkozási értéke, hatásai: Ásványi anyagokban és C és E vitaminokban gazdag növény. Béta karotin, omega-3 zsírsav és antioxidáns tartalmát emelik ki még a források. Minden erénye mellett, fogyasztását túlzásba vinni nem szabad, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és bélmozgást. Egyéni érzékenységtõl függõen e hatása akár erõs is lehet.
Fontos: Trágyázott talajon a nitrát vegyületeket magába gyûjti, ezért ilyen helyen nem szabad szedni. Kisgyereknek is ezen okokból kevésbé ajánlott fogyasztása. Minden erénye mellett, fogyasztását túlzásba vinni nem szabad, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és bélmozgást. Egyéni érzékenységtõl függõen e hatása akár erõs is lehet.

a kövér porcsinról még itt
porcsinos receptek a blogon:
porcsinos, fûszeres tekercs
porcsinos, medvehagymás pirított cukkinisaláta
porcsinos vadzöldségleves
porcsinos vegyes kovászos





Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/07/kove...

sponsored links

Keres?s