Kétségek

2017-06-22

sponsored links

Legalább 10 éve sütök kenyeret. Vagy több.  Kezdetben kenyérsütõ géppel, praktikus, egyszerû? , egészen jókat lehet sütni, ha odafigyel a receptre a sütõ egyén.
Úgy tésztát kidolgozni ahogy ezek a gépek , hát ember legyen a talpán  aki tud.

Aztán jött, hogy a gép dagaszt, a kenyér a sütõben sül.  Jénaiban, sütõzacskóban, sütõformában, kinek mi van otthon.
Persze élesztõvel.  Kovász ekkortájt még szóba sem került.

Egyszer csak megjelent az öregtészta, morzsoltka,  én láttam ahogy az én anyám sütötte, õ meg feltételezem a nagyanyámtól tanulta,  kovászolt, dagasztott, szakajtott, sütött.

A kovászoláskor használt élesztõt is.  Liszt, kovász ill. az elõzõ sütéskor összekapart és megszárított morzsa beáztatva, élesztõ , fõtt, áttört krumpli. Összekeverte, letakarva hajnalig szaporodott, majd 4 óra körül kelt, dagasztott, és amikorra rákerült a sor a faluban lévõ kemencénél, akkorra készen volt a tészta.
Késõbb pék sütötte meg, de Õ dagasztotta a tésztát.

Én is így csinálom. Kovásszal és egy kevés élesztõvel.

De mostanában kezdem rosszul érezni magam, mindenhonnan az jön, hogy CSAK az a kenyér ami CSAK kovásszal készül, élesztõ a közelében sem volt.  Lassan bélyeg lesz  , ha élesztõ is van a kenyérbe, kalácsba.

Próbáltam, nem sikerült. Lapos lett, rágós lett, nem olyan amit szívesen  adok ki a kezem közül.  Aztán sokáig kel, nem lehet idõzíteni.

Akiknek én sütök , õk idõre jönnek, pénteken munka után, hogy adná ki magát ha akkor még szakajtóba lenne a kenyér, mert nem kelt meg idõben ?
Mind tudja, hogy élesztõ is van benne,  nincs bajuk vele.  Nekünk sincs.

Szép, ropogós héjú , finom kenyerek jönnek ki a kemencébõl.  Egy hétig eláll, ehetõ.

A magam megnyugtatására azért majd fõleg, hogy nyár van, meleg, próbálkozom a csak kovászossal is, hátha sikerül egy olyan szisztémát kitalálni, ami nekem is tetszik.
Addig meg marad az öszvér.  Nem mutogatom sehol õket. Se itt, bár itt kevésszer voltak, se a Fb-n.


Folytats a blogon ... gondaanyu.blogspot.com/2017/06/ketseg...

sponsored links

Keres?s