Kétszinû kuglóf

2010-12-21

sponsored links

Az elsõ kuglófot életemben Pécset ettem, még licis koromban. Reggelire legtöbbet ilyet ettem kakaóval, idehaza nem lehetett ilyet kapni. Most pár hete elõkerült a forma és elkezdtem több féle süteményt készíteni kuglofformában, aztán meg eszembe jutott a kelt tésztás változat. Keresgéltem a netten receptek után, és végül Gasztoboszi kuglófja mellett döntöttem, amit persze egy kicsit átalakitottam.

Hozzávalók:
500 gr liszt
50 gr buzacsira (helyetesithetõ liszttel)
2 dl tej
35 gr élesztõ
1 tk só
80 gr cukor +1 ek
100 gr margarin
2 tojás
1 ek vanília koncentrátum vagy két tasak vaniliáscukor
3 ek kakaó
 5 ek tej + 1 vaniliáscukor
Elkészítés:
A lisztet egy keverõ tálba szitálom, rárakom a búza csirát, a sót és a cukort .
 A tejet meglangyosítom, belerakom az 1 ek. cukrot és belemorzsálom az élesztõt. Mikor "felfutott" beleöntöm a lisztes keverékbe és a robotgép dagasztó lapátkáival összekeverem a masszát. Dagasztás közben hozzáadom a felolvasztott margarint is.

 Hozzáadom a tojásokat is és tovább dagasztom. Pár perc után (miután már látjuk hogy nehezebben megy a dagasztás a gépnek :)) kézzel folytatjuk tovább a dagasztást.

 A tésztát két felé osztom, az egyik felébe belekeverem a vaniliakivonatot és egy kevés lisztet még hozzáadok, csak annyit hogy ne ragadjon.
 A tészta másik feléhez hozzáadom a vízzel elvegyített kakaót és ha szükséges akkor még lisztet adok hozzá.
 Külön tálba rakom a két tésztát, tetejét megszórom liszttel, letakarom egy tiszta konyharuhával és meleg helyre rakom hogy a duplájára nõjön meg. (én általában a szekrény tetejére szoktam tenni, mert mint tudjuk a meleg levegõ könnyebb mint a hideg, azaz a plafonhoz közelebb melegebb van mint a padlónál)
Miután megkelt, mindegyiket külön téglaalapúra kinyújtom, kb fél centis vastagságra, a fehér lapra rárakom a kakaósat és a keskenyebb felénél feltekerem és olyan hosszú rudat formálok belõle hogy a kuglóf formában a két vége összeérjen.
Mivel az én kuglóf formám szilikonos ezért nem kellett sem kivajazni, sem kilisztezni, de a hagyományos formát ajánlott hogy ne ragadjon bele a sütemény.
Miután a tésztát beleraktuk a formába,ismét letakarom, meleg helyre takarom és megvárom míg a duplájára nõ.
 Mikor megkelt a tészta elõmelegített sütõben, 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük (tûpróba.) Mivel a kelt tésztának jót tesz a vizgõz, nem árt ha a sütõ aljára egy fém tálkában vizet öntünk, így nem fog az oldala is túlsülni/megégni/megszáradni.
 A sütõbõl kivéve, még a szilikon formában hagytam pár percet, közben többször is megkentem a tetejét a cukros-tejes  keverékkel, így szép fényes és puha lesz a sütemény teteje.

Kiborítva így nézett ki. Hogy miért maradt olyan fehér a közepe, nem tudom, de  meg volt sülve rendesen, több helyen is megszurkáltam.
Belülrõl így nézett ki. Következõkor még vékonyabbra fogom kinyújtani a tésztát hogy több réteg legyen benne. :)
Egy bögre kakaóval, egy kis vajjal és lekvárral megkenve istenien finom. Nekem valamiért másnap ízlett a legjobban.

Folytats a blogon ... izakonyha.blogspot.com/2010/12/ketszi...

sponsored links

Keres?s