Kísérletek a konyhában: Rizstej házilag

2010-08-25

sponsored links

Ha húsz esztendõvel ezelõtt születtem volna, és rám jön a kísérletezés a konyhában valószínûleg csúsztatott palacsintákkal, sült húsokkal, krémes édességekkel kezdem. Most a "biokor" hajnalán, (Bár én nem vagyok biogyerek, inkább a csernobili generáció), a konyhai kísérletezésemet a vegetáriánus étrendek, a furábbnál furább egymásnak ellentmondó étkezési divatelemek alkotják.
Legújabb kémiai kísérletem a rizstej volt. Kíváncsi voltam milyen az íze, miért hívják rizstejnek, megéri-e ilyet készíteni, hogyan kezd el fehéredni a víz. Ha elkezdek kíváncsi lenni egyszerûen ki kell elégíteni a szunnyadó vágyat.


Tudjuk, a tej gonosz rossz teremtmény, mert kényszerítettek minket is gyerekként tejet inni, pedig semmilyen más állat nem tesz ilyen gonosz dolgot.
Tudjuk azt is, hogy nem is olyan gonosz, sõt egészséges tele vitaminnal, növekedéshez szükséges anyagokkal..(Marketing és manipulációszaga van mindkét oldalnak.)
Tessék eligazodni az étkezési hullámok labirintusában!

A véleményem, hogy hallgassunk saját magunkra. Ha nem tudunk tejet inni, nem szeretjük ne tegyük. Ha szeretjük, tegyük. Ha csak kicsit szeretjük, kicsit igyuk, és tartsuk tiszteletben kinek mi a jó.

Elkészítés:
Simán feltettem fõni a rizst sok sok vízzel, fõztem, majd összeturmixoltam, és leszûrtem. Az állaga gyönyörû, az íze kellemes, édeskés. Aki szereti a rizst, annak tökéletes.

Felhasználás:
Hát....(Szemöldökfelhúzás, fejrázogatás) Nem tudom mire lehet felhasználni. Tejet pótolni biztos nem. Ez egy rizsízû, édeskés víz. Nem tej, víz és rizs. Ismétlem: nem tej. Nem is tejpótló. Ilyen erõvel sima vizet is tehetünk bármibe tejpótlónak.
Nem csoda, hogy a bolti olyan drága, nem akarom elképzelni milyen kémiai vegyszerekkel tuningolják fel (fehérje, vitaminok, ízfokozók), hogy hasonlítson a névadójára.

Pár nap gondolkodás után (elvileg egy hétig eláll a hûtõben, a felét pedig lefagyasztottam) lett belõle egy gyengébb ízû, állagú karamelles puding. Vendégeknek nem tálalnám fel az biztos. Konklúzió: Rizstej elõször, és utoljára készült, és hálát adok az égnek hogy nem vagyok laktózérzékeny. Minden tiszteletem, akik ezzel kínlódnak.

Ötlet:
Valami tömény alkohol (Mondjuk vodka) pici cukor, fûszer lehet jobban illene a rizstejhez!
Ha bárkinek ötlete van mit tudnék még kb. 2 liter rizstejjel kezdeni szeretettel várom a kommentárt.

Jó hír: hisztaminérzékenyeknek meleg szívvel ajánlom.

Folytats a blogon ... ladylildu.blogspot.com/2010/08/kiserl...

sponsored links

Keres?s