Körtés rácsos pite

2017-03-22

sponsored links

Az egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem az, amikor nagymamámmal ülünk a melléképület verandáján, és jóízûen majszoljuk az õsöreg körtefánk isteni termését. Ez a ?körteszeretet? máig megmaradt, így ezt a gyümölcsöt nagyon szívesen fogyasztom bármilyen formában a befõttõl kezdve a gyümölcslevesen át egészen a pálinkáig?:) Nemrégiben kaptunk Törpirivel pár darab igazán jóízû, gyönyörû körtét, így semmi sem akadályozhatott meg egy fûszeresen illatos pite megalkotásában!

img_20161102_133948.jpg

Hozzávalók a töltelékhez:

-8 db körte

-1 citrom

-20 dkg cukor

-1 teáskanál fahéj

-Fél teáskanál õrölt gyömbér

-10 dkg vaj

-3 evõkanál liszt

-Vanília (lehet aroma, vagy kivonat is)

Hozzávalók a tésztához:

-40 dkg liszt

-8 dkg cukor

-1 tojás

-20 dkg vaj

-Csipet só

-2-3 evõkanál víz

-A kenéshez 1 tojás

img_20161102_133940.jpg

Ne is húzzuk az idõt, essünk neki a piténk tésztájának! Egy tálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, és a sót. Keverjük össze ezeket a száraz hozzávalókat. A szobahõmérsékletû vajat tegyük a lisztes-cukros keverékhez, és a két kezünkkel morzsoljuk össze az alapanyagokat. A tojást verjük fel 2-3 evõkanál vízzel, és öntsük hozzá a készülõ tésztánkhoz. Jól dolgozzuk össze ezeket, és folpackba, vagy alufóliába csomagolva tegyük hûtõszekrénybe 1 órára!

Amíg a pitetésztánk pihen, addig készítsük el a tölteléket:

A körtéket mossuk meg, negyedeljük fel, és vágjuk ki a magházukat. Olvasztott vajon pároljuk meg a gyümölcsöt a cukorral, és a fûszerekkel. A töltelékbe reszeljük bele a citromhéjat, és ha gondoljuk, facsarjunk bele a levébõl is ízlés szerint.

Amikor teljesen átpuhultak a körteszeletek, akkor villa segítségével nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a lisztet. Végül következhet a vanília, és ezzel el is zárhatjuk alatta a gázt.

img_20161102_140727.jpg

Kenjük ki vajjal a piteformát, és vegyük elõ a tésztát a hûtõbõl. A tészta 2/3 részét nyújtsuk ki a sütõformánk nagyságának megfelelõen, majd a sodrófára feltekerve helyezzük bele, és egyengessük el szépen a formában. Oszlassuk el egyenletesen a tölteléket a tésztán, majd nyújtsuk ki a maradékot is. Éles kés segítségével vágjunk csíkokat belõle, és tetszõleges alakban helyezzük el a sütink tetején.

A berácsozott finomságot kenjük meg felvert tojással, és 200 fokos sütõben 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára!

Jó étvágyat hozzá!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... aprochef.blog.hu/2017/03/22/kortes_ra...

sponsored links

Keres?s