Kényszer leves kolbász csipsszel
sponsored links
Nagyon finom, tartalmas, gombás karfiolos zöldséglevest fõztem hétvégére. Szombaton a gyerekek úgy, ahogy ettek belõle, finomnak mondták ugyan, de azért nem lelkesedtek érte. Rájöttem, nem az ízével van gond, hanem az állagával, mármint a karfiol állagával. Hiába fõztem úgy, hogy szinte még roppanós volt, Manónak a "nem jön be" kategóriába esett és Tücsi persze lelkesen követte nagytesó példáját.
Este kérdeztem, hogy ha az aznapi levest krémlevesnek ennék, jobban ízlene? Egyhangú "egészen biztos!" volt a válasz. Nos jó, akkor vasárnap a gyerekeknek gombás-karfiolos krémleves, nekünk pedig gombás-karfiolos zöldségleves eredeti formában lesz ebédre.
Gondolatot tett követett, a krémleveshez készítettem egy kis kolbász csipszet és tejfölpöttyökkel, a kiolvasztott kolbászzsírral díszítettem.
Mindkét gyerkõc újrázott, két nagy tányér levest tüntettek el. :-)
Gombás, karfiolos zöldségleves - krémlevesnek
hozzávalók
3 szál murok
1 kisebb szál petrezselyem
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
5 szem nagyobb krumpli
8-10 fej gomba
1 szép fej karfiol
3-4 levél medvehagyma
1 ek sült paradicsom
só, bors, bazsalikom, majoranna
1 ek olaj
10-12 szeletke kolbász
tejföl
A zöldségeket megtisztítom, a hagymát félfejre és vékonyra vágom, a fokhagymát összeaprítom, a murkot, petrezselymet karikázom, a gombákat nem túl apróra vágom, a krumplit felkockázom, a karfiolt rózsáira szedem. A medvehagymát - most fagyasztott, mert a frissnek még nincs ideje - vékony laskára vágom, a sült paradicsomot - szintén fagyasztott - apróra vágom.
A leveses lábast a tûzhelyre teszem, amikor meleg, beleöntöm a kanálnyi olajat, amikor az olaj is meleg, beleszórom a hagymákat. Néhányat forgatok rajtuk, jöhet a murok és petrezselyem, ezeket is alaposan átforgatom a forró olajban, majd hozzáteszem a sült paradicsomot. Felöntöm 3 l vízzel, amikor felfõ, beleteszem a krumplit és a gombát. Fûszerezem.
Amikor a krumpli, gomba félig megfõtt, a levesbe szórom a karfiol rózsákat.
Fedõ alatt, kis tûzön készre fõzöm. A levesbe szórom a laskára vágott medvehagymát, egyet lobbantok rajta. Megkóstolom, ha kell, utána fûszerezem.
Tejföllel tálalom.
Nos, ez volt a leves, amit ugyan megettek, de annyira nem ízlett a gyerekeknek.
És így lett belõle krémleves. Négy merõkanálnyi levest kimérek, egy kiskanál tejfölt teszek hozzá, merülõ kézi mixerrel selymesre turmixolom. Száraz serpenyõt felmelegítek, beleteszem a kolbászkarikákat és néhány perc alatt mindkét oldalukon megpirítom. A serpenyõt kicsit ferdén állítom, hogy a piros kolbászzsír összegyûljön.
A krémlevest tányérba szedem, tejfölpöttyel, kolbász csipsszel és a kisült kolbászzsírral díszítve tálalom.
Aztán elégedetten bezsebelem az "édesanya, ez isteni!" dicséreteket és örömmel nyugtázom, hogy kis furfanggal nemszeretem ételbõl szeretem ételt varázsoltam.
Jó étvágyat !
Este kérdeztem, hogy ha az aznapi levest krémlevesnek ennék, jobban ízlene? Egyhangú "egészen biztos!" volt a válasz. Nos jó, akkor vasárnap a gyerekeknek gombás-karfiolos krémleves, nekünk pedig gombás-karfiolos zöldségleves eredeti formában lesz ebédre.
Gondolatot tett követett, a krémleveshez készítettem egy kis kolbász csipszet és tejfölpöttyökkel, a kiolvasztott kolbászzsírral díszítettem.
Mindkét gyerkõc újrázott, két nagy tányér levest tüntettek el. :-)
Gombás, karfiolos zöldségleves - krémlevesnek
hozzávalók
3 szál murok
1 kisebb szál petrezselyem
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
5 szem nagyobb krumpli
8-10 fej gomba
1 szép fej karfiol
3-4 levél medvehagyma
1 ek sült paradicsom
só, bors, bazsalikom, majoranna
1 ek olaj
10-12 szeletke kolbász
tejföl
A zöldségeket megtisztítom, a hagymát félfejre és vékonyra vágom, a fokhagymát összeaprítom, a murkot, petrezselymet karikázom, a gombákat nem túl apróra vágom, a krumplit felkockázom, a karfiolt rózsáira szedem. A medvehagymát - most fagyasztott, mert a frissnek még nincs ideje - vékony laskára vágom, a sült paradicsomot - szintén fagyasztott - apróra vágom.
A leveses lábast a tûzhelyre teszem, amikor meleg, beleöntöm a kanálnyi olajat, amikor az olaj is meleg, beleszórom a hagymákat. Néhányat forgatok rajtuk, jöhet a murok és petrezselyem, ezeket is alaposan átforgatom a forró olajban, majd hozzáteszem a sült paradicsomot. Felöntöm 3 l vízzel, amikor felfõ, beleteszem a krumplit és a gombát. Fûszerezem.
Amikor a krumpli, gomba félig megfõtt, a levesbe szórom a karfiol rózsákat.
Fedõ alatt, kis tûzön készre fõzöm. A levesbe szórom a laskára vágott medvehagymát, egyet lobbantok rajta. Megkóstolom, ha kell, utána fûszerezem.
Tejföllel tálalom.
Nos, ez volt a leves, amit ugyan megettek, de annyira nem ízlett a gyerekeknek.
És így lett belõle krémleves. Négy merõkanálnyi levest kimérek, egy kiskanál tejfölt teszek hozzá, merülõ kézi mixerrel selymesre turmixolom. Száraz serpenyõt felmelegítek, beleteszem a kolbászkarikákat és néhány perc alatt mindkét oldalukon megpirítom. A serpenyõt kicsit ferdén állítom, hogy a piros kolbászzsír összegyûljön.
A krémlevest tányérba szedem, tejfölpöttyel, kolbász csipsszel és a kisült kolbászzsírral díszítve tálalom.
Aztán elégedetten bezsebelem az "édesanya, ez isteni!" dicséreteket és örömmel nyugtázom, hogy kis furfanggal nemszeretem ételbõl szeretem ételt varázsoltam.
Jó étvágyat !