Könnyû citrushab gránátalmával

2010-12-25

sponsored links

Van valami, mely változatlan -
Mindennek lényege ez a változatlan -

(Weöres Sándor)


Tudom, elõbb kellett volna. Még jóval az ünnep elõtt sütni-fõzni, recepteket és gondolatokat adni az ide látogatóknak. De nem ment. Próbáltunk ehelyett valami karácsonyfélét összehozni Apunak, mert az ünnep - úgy tûnik - mégiscsak elsõsorban a gyerekeké és az idõseké. Töprengtünk ajándékokon, ami valóban ajándék és nem csak szükséglet, s persze az egyik legfontosabbat - a társaságot - idén nem sikerült összehozni. Erre számíthattunk. Karácsonyoztunk hát hármasban, a többi meg a jövõ titka.
Én azonban Tõletek, vagyis az olvasóktól is kaptam egy igazi ajándékot: ha írtam, ha nem, Ti jöttetek, keresgéltetek, elkészítettétek a régi receptjeimet, választottatok innen gasztroajándékot. Köszönöm.

ÖRÖMTELI ÜNNEPEKET
ÉS ÁLDOTT, NAPFÉNYES ÚJ ESZTENDÕT KÍVÁNUNK!

napmátka - hanczur - apu

Könnyû citrushab gránátalmával
Karácsony táján szoktam szakítani azzal a hagyománnyal, hogy kizárólag hazai alapanyagokból fõzzek. Ilyenkor elõkerülnek a déli gyümölcsök, a kókusz, és a különlegesebb fûszerek. Idén elõször vettem gránátalmát - ami egyébként Magyarországon is megterem.
Párom szerint nem túl gazdaságos gyümölcs, viszont az íze nagyon hasonlít a ribizlire. Én is észrevettem a hasonlóságot, a magok küllemében is.
A bontatlan gyümölcs pedig a karácsonyi díszek formáját idézi fel számomra, így került az ünnepi asztalra is.

Hozzávalók: 40dkg megtisztított, feldarabolt és lecsöpögtetett citrusféle (grapefruit, narancs, mandarin, citrom), 2 tojásfehérje, méz ízlés szerint, gránátalmamagok

Elkészítés
: a gyümölcsöket azért kell lecsöpögtetni egy szitában, hogy a folyadéktartalmuk kissé csökkenjen, és így a tojásfehérjével habbá tudjuk verni. A visszamaradó gyümölcslevet készítés közben elkortyolgathatjuk. Tehát a gyümölcsöt két tojásfehérjével és ízlés szerint mézzel habbá verjük, majd a hûtõben/mélyhûtõben kissé behûtjük, attól függõen, hogy milyen állagot szeretnénk, illetve mikor fogjuk tálalni. (Nekem most nem volt sok idõm hûteni.) Gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk, lehetõség szerint a citrusfélék héjában.

Tej-, cukor- és lisztmentes édesség.

Folytats a blogon ... napmatka.blogspot.com/2010/12/konnyu-...

sponsored links

Keres?s