Kókuszos-eperkrémes trifle mascarponés habbal

2018-05-11

sponsored links







Piskótát még sosem rontottam el. Hát most sikerült. :D Valahogy elfigyeltem, és kevesebb liszt került bele, aminek köszönhetõen túl lágy lett a tészta, ezért behorpadt az oldala. Így nem lett volna szép az a torta, amihez sütöttem. Bosszankodva elcsomagoltam és betettem a fagyóba, hogy majd a késõbbiek során kitalálom, mi legyen belõle. Ez a bizonyos ?késõbbiek? most jött el, úgyhogy kiolvasztottam a tanyasi tojástól virítóan sárga színû piskótámat, és az alábbi rakott desszerthez használtam fel. És milyen jó, hogy akkor elrontódott az a piskóta! Ebben a réteges édességben ui. megdicsõült! :D A trifle egyébként menet közben alakult, és úgy érzem, kimondottan jól sikerült. A rakott édességeim közül, saját megítélésem szerint dobogós helyen van. :)






Hozzávalók 6 személyre:

Piskótához:
4 tojás
6 dkg porcukor
6 dkg finomliszt
vaj és liszt a sütõformához

Csokoládészószhoz:
7,5 dkg vaj
5 dkg finomítatlan nádcukor darálva
1,5 dkg holland kakaópor
2 ek. tej

Kókuszos eperkrémhez:
40 dkg földieper
10 dkg finomítatlan nádcukor (vagy az eper édességétõl függõen)
2 dl kókusztejszín
3 dkg kókuszreszelék
1 ek. frissen facsart zöldcitromlé
3 dkg étkezési kukoricakeményítõ
2 dkg vaj

Díszítéshez:
10 dkg mascarpone
2 dkg porcukor
1 dl habtejszín
? cs. zselatin fix por

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majdnfelváltva, kisebb adagokban hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a lisztet.
  2. A tésztamasszát a vajjal kikent, liszttel behintett 24 cm-es tortaformába simítjuk, és 160°C-ra elõmelegített sütõben kb. 25 perc alatt megsütjük. A piskótát kivesszük a formából, és miután teljesen kihûlt, 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
  3. A csokoládészószhoz a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gõz fölött összemelegítjük (nem forraljuk!). Egy adag piskótakockát tálba teszünk, rácsorgatunk egy kevés csokoládészószt, majd ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a piskóta és a szósz. A csokis piskótakockákat óvatosan összeforgatjuk. Félretesszük.
  4. A krémhez az epret felkockázzuk (ha mirelit, elõbb szobahõmérsékleten kiengedjük), a cukorral és a citromlével együtt lábasba tesszük, és kis lángon, lefedve addig melegítjük, hogy kiengedje a levét.
  5. Az eperragut szûrõkanálba öntjük, a levét felfogjuk, és az így kapott kb. 2 dl eperlevet visszaöntjük a lábasba. A fõtt epret félretesszük.
  6. A keményítõt 3-4 evõkanál eperlével csomómentesre keverjük. A többi eperlevet a kókusztejszínnel és a kókuszreszelékkel felforraljuk, majd besûrítjük a keményítõs keverékkel.
  7. Még forrón hozzádolgozzuk a puha vajat, és miután a krém teljesen kihûlt, hozzáforgatjuk a fõtt epret.
  8. Egy kb. 16 cm átmérõjû üvegtálba körkörösen lerakunk 2 réteg csokis piskótakockát, elosztjuk rajta a krém felét, majd újabb réteg piskótakocka következik, amit befedünk a megmaradt eperkrémmel.
  9. A díszítéshez a mascarponét simára keverjük a porcukorral. A tejszínt félig felverjük, majd a zselatin fixet is hozzáadva kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a mascarponét, és sima csõvel ellátott habzsákba töltjük. A trifle tetejét tetszés szerint díszítjük a krémmel.
Megjegyzés:
Nem szívesen használok zselatin fix port, évek óta nem is vettem, de most beadtam a derekam, mert újabban sosem verõdik fel rendesen a tejszín, és így képtelenség normálisan díszíteni vele. Mivel a habfixáló ízét nem kedvelem, helyette ráfanyalodtam a zseléfixre. 5 évente egyszer ki lehet bírni. :D
Akinek lehetõsége van nagyon magas zsírtartalmú tejszínhez jutni, az mindenképp fixáló nélkül készítse el a habgömböcskéket a desszert tetejére.













Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/05/kokus...

sponsored links

Keres?s