Kulajda - cseh kapros, tejfölös gombaleves

2017-10-08

sponsored links





















Hozzávalók:
6 db közepes krumpli
25 dkg barna champignon gomba (csiperke) - én apróbbakot választottam,  de készíthetjük bármilyen erdei gombával is
1 hagyma
2 leveskocka (csirkéset használtam én)

õrölt köménymag
3 babérlevél
2 púposabb evõkanál finomliszt (én most teljeskiõrlésû sima tönkölylisztet használtam)
2 - 2,5 dl tejföl (20%-osat használtam)
kapor (én fagyasztottat tettem)
ízlés szerint ecet (nem egész 1 evõkanállal tettem)
kevés olaj
3 keményre fõtt tojás

A megtisztított gombát felszeleteltem.
A krumplit meghámoztam,kisebb kockákra vágtam.
A hagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam.
A hagymát nagyon kevés olajon üvegesre pároltam, felöntöttem kb. 1,5 liter vízzel, rögtön beleraktam a krumplikockákat és felszeletelt gombát. Beletettem 2 leveskockát, 3 babérlevelet, kb. két csipetnyi õrölt köményt. Hagytam felforrni, kóstolás után még picit megsóztam, majd minimum lángon fõztem tovább, amíg a krumpli megpuhult.
Addig a tejfölben elkevertem a lisztet. Amikor a krumpli és a gomba is megpuhult, a tejfölös habaráshoz tettem a forró lébõl és elkevertem (hogy kicsit kiegyenlítõdjön a hõ, különben összekapódik a tejföl a forró levesben), majd besûrûsítettem vele a levest. Kicsit még kis lángon hagytam fõni, utánaízesítettem még ha kellett, és ha netán túl sûrû, pici vízzel még hígítom. Amikor a tûzrõl levettem, ízlés szerint ecettel és apróra vágott kaporral ízesítettem.
A végén 3 keményre fõtt tojást kis kockákra vágva szintén a levesbe kevertem óvatosan. Tálalásnál  még pici kaporral megszórtam. 


Folytats a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2017/10/kulaj...

sponsored links

Keres?s