Krémes, francia rakott krumpli
sponsored links
Az egyik legkedvencebb ételem a rakott krumpli! Egyszerûen imádom! Ez most a hagyományos verziótól eltér, például abban, hogy nincs benne kolbász ? ezt mondjuk sütve amúgy sem igazán szeretem, és tojás sem, amirõl meg kényszerûségbõl kellett lemondanom. Van helyette viszont sült bacon, sok-sok tejszín és sajt. Úgy gondolom, így sincs elrontva
Hozzávalók:
60 dkg krumpli
15 dkg bacon
15 dkg trappista sajt lereszelve
1 ek vaj
1 közepes fej vöröshagyma
4,5 dl fõzõtejszín
1,5 dl tejföl
só
bors
Elkészítés:
A bacont felcsíkozzuk és egy tapadásmentes edényben megpirítjuk.
A kisült zsírba teszünk még vajat és ebben az apróra vágott hagymát is üvegesre pirítjuk.
A krumplit meghámozzuk és uborkagyalun lereszeljük. (Közben vigyázzatok az ujjatokra, én életemet és véremet adtam ezért a kajáért :))
Egy jénai tálat vagy kisebb tepsit kivajazunk.
A krumpli felét lerakjuk, mehet rá a sajt (egy kicsit hagyjunk majd a tetejére is belõle) és a sült bacon, majd sózzuk, borsozzuk és kb 2 dl tejszínt rálocsolunk.
Ezután jöhet a krumpli másik fele, ismét só, bors és kb 2 dl tejszín.
180 C-ra elõmelegített sütõben sütjük 15 percig.
Közben a tejszín maradékat összekeverjük a tejföllel és a 15 perc leteltével a krumpli tetejére kenjük.
Kb 60 percig sütjük még, a végén ráolvaszthatunk még egy kis reszelt sajtot.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!
Forrás:
http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2016/09/30/kremes-francia-rakott-burgonya/