Kovászos kenyér alakorral

2018-05-14

sponsored links


















Felnõttek a fiúk, így mostanában elõfordul, hogy kettesben vagyunk a hétvégeken a férjemmel. Szokjuk a helyzetet..

Az ilyen kettesben töltött napokon elég sûrûn elõfordul, hogy nem fõzök. Együnk hideget, mondja legtöbbször a férjem, mert õ legalább annyira szendvics rajongó, mint én. Sütök valamilyen jófajta kenyeret vagy péksüteményt, azután elõszedünk mindent a hûtõbõl, kedvenc sajtot, felvágottat, maradék hideg sültet, avokádót, zöldségeket, és ha jó idõ van, akkor a kertben rendezünk magunknak egy pikniket.















Egy ilyen alkalomra sütöttem ezt az alakorral megbolondított kovászos kenyeret. Érdemes az alakort kipróbálni, azon felül, hogy egészséges ez az õsgabona, nagyon jó ízt ad a kenyérnek, péksüteménynek. Terülõs fajta, így óvatosan kell adagolni, vagy formában kell sütni a kenyeret.
Hozzávalók:


  • 500 g BL 80 kenyérliszt
  • 50 g tk. búzaliszt
  • 50 g alakor liszt
  • 420 g víz
  • 150 g rozskovász
  • 2 csapott tk. só



Dagasztógépre bíztam most a tésztát. A keverõtálba elõször belemértem a vizet, azután a kovászt, végül a liszteket. 15 percig alacsony fokozaton dolgozott a gép, azután elzártam, a tálat lefedtem és a tésztát 30 percig pihentettem. Rászórtam a sót és magasabb fokozatra kapcsolva kb. 5 perc alatt szép sima tésztát dagasztottam.
Egy kelesztõtálba kb. 2 ek. olívaolajat locsoltam és a tésztát beletettem. A tálat lefedtem és a tésztát kelni hagytam. Közben 20 percenként háromszor meghajtogattam. Az utolsó hajtás után óvatosan a konyhapultra fordítottam és gömbölyûre húztam. A kelesztõtálat ráborítottam és megint 20 percig pihentettem.
Amíg a tészta pihent egy szakajtót rizsliszttel bõségesen meghintettem.
20 perc után a tésztát megformáztam és fejjel lefelé az elõkészített szakajtóba tettem. Egy tiszta ruhával betakartam és betettem a hûtõbe. 5 óra múlva szépen megkelt, az összecsipkedett rész szakadozni kezdett.
A sütõt bekapcsoltam 240 fokra, légkeveréses üzemmódra, gõzbevezetésre. Ha nincs ilyen funkció, akkor be kell készíteni a sütõ aljába egy kisebb fém edényt és azt is jól fel kell forrósítani. A megkelt tésztát rizsliszttel megszórt pizzalapátra fordítottam, pengével bemetszettem és óvatosan a forró sütõlemezre csúsztattam, a hõt 230 fokra mérsékeltem. Ilyenkor kell a sütõ aljába készített edénybe egy pohár vizet önteni. Ezt a vizes edényt 20 perc után ki kell venni a sütõbõl, tovább már nincs szükség gõzre.
A kenyér 47 perc alatt sült szép pirosra. A sütõt elzártam, az ajtaját fakanállal kitámasztottam és a megsült kenyeret még 5 percig a sütõben hagytam. Ezután rácsra tettem hûlni.
Másnap ebbõl a finom, puha bélzetû kenyérbõl ebédeltünk finom szendvicseket a férjemmel. Az én kedvenc szendvicsemhez megkentem majonézzel a kenyeret, tettem rá salátát, sonkát, avokádót, paradicsom karikákat és a kedvenc edami sajtomat a Fricotól, amivel nemcsak különlegesebbé válnak a szendvicsek, de kiváló fehérjeforrás is. A Frico sajt esetében például 1 kilogramm sajthoz 10 liter tejet használnak fel a holland sajtmesterek, így egy szelet sajt nagyjából 2,5 deci tejnek felel meg amellett, hogy a sajt bõséges használata izgalmassá is teszi a szendvicseket.




















x

Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2018/05/kovaszos...

sponsored links

Keres?s