Kovász készítés

2018-07-19

sponsored links

Miután a barátnõmmel voltunk egy "Napfényes" péksüti tanfolyamon, ahol kenyereket is sütöttünk, elengedhetetlen vágyat éreztem, hogy saját kovászom legyen.

Az ottani iránymutatás szerint egy befõttesüvegbe 100 g teljes kiõrlésû rozsliszthez 100 ml vízet kell adni, majd másnap ugyanilyen arányban kell a kovász felét szaporítani 6-7 napig, a nyolcadik napon már lehet sütni belõle. A kovász kezdemények kivett felét bármilyen lisztes tésztához hozzá lehet adni, vagy rosszabb esetben ki kell dobni :-( .
Így már tavaly is készítettem rozskovászt, ám nem nagyon sütögettem, ezért a hónapokig etetés nélküli hûtõzésbe "elpusztult" a kovászom.
Késõbb tagja lettem a Vad-kovászolók közösségi csoportjának, ahol remek ötleteket, recepteket tudtam beszerezni. Újra neveltem rozskovászt az alábbi fázisfotós útmutató alapján: http://vadkovaszsuli.blogspot.com/2017/05/vadkovasz-keszitese_2.html

A kész kovászomból megsütöttem az elsõ kovászos kenyeremet, az alábbi recept szerint:
http://vadkovaszsuli.blogspot.com/2017/05/elotesztas-vadkovaszos-kenyer-kezdo.html

A kezdeti sikerek arra ösztökéltek, hogy a madre-kovász készítésével is megpróbálkozzak. ez jóval hosszadalmasabb folyamat, majdnem egy hónap; de sikerült. A fázisfotók és a recept miatt, hátha valaki kedvet kap, bár azóta a Vidám-kovászolók csoportjának írásait, tapasztalatait olvasva, akinek van már erõs kovásza szívesen szaporít másnak is, úgy egy kicsit könnyebb bekapcsolódni ebbe a "varázslatba".


http://vadkovaszsuli.blogspot.com/2017/09/lievito-madre-kovasz-keszitese-priprava.html
A fehér kenyéren kívül ebbõl a kovászból lehet a legjobban bagettet, kiflit, kalácsot sütni az élesztõ helyett.

http://vadkovaszsuli.blogspot.com/2017/10/madre-kovaszos-feher-kenyer.html


Vagy egy másik recept szerint, amiben a "hûtõzés" is szerepel. Elõször nagyon tartottam tõle, de ha kiismerjük a hûtõnket, sütõnket, akkor megy mint a karikacsapás. Persze a kovásznak is lelke van ezért, ne csüggedjetek, ha még sem a legtökéletesebb.
Most a focacciaval próbálkozom, ha lesz "szalonképes" változat írom a receptjét. :-)


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Verbenalevend...

sponsored links

Keres?s