Korhelyleves savanyú káposztával

2017-12-11

sponsored links

A korhelylevesnek mifelénk ez az egyik változata. Nem ez a gyakoribb, hanem a káposzta nélkül, káposztalével ízesített fajtája, de néha ilyent kívánunk meg. :) 


Korhelyleves savanyú káposztával 

Hozzávalók 4-6 személyre: 2 sárgarépa, kevés olaj vagy zsír, 1 kg savanyú káposzta, 60-70 dkg darált sertéshús, 15 dkg rizs, 1 tojás, 5-6 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evõkanál liszt, 2 dl tejföl;
a tálaláshoz: tejföl, csípõs paprika.

Elkészítése:  A sárgarépát lereszeljük a nagy lyukú reszelõn, majd kissé megdinszteljük 2-3 evõkanál felforrósított olajon. Ezután rádobjuk a vékonyra gyalult, kissé kimosott, kiszorított savanyú káposztát, és átforgatjuk. Ezután felöntjük forró vízzel, és addig fõzzük, míg a káposzta majdnem puhára fõ. Közben elkészítjük a gombócokat: a húshoz adjuk a rizst,a  tojást meg a zúzott fokhagymát, ízlés szerint fûszerezzük sóval és borssal, majd diónyi gombócokat formálunk belõle. Amikor a káposzta majdnem készre fõtt, a levét kiegészítjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, felforraljuk, és beletesszük a gombócokat. További kb. 15 perc alatt az egészet készre fõzzük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, illetve kevés hideg vízzel, hozzáöntünk 1-2 merõkanálnyi forró levet, és a leveshez öntjük. Jól kiforraljuk, és szükség szerint utánaízesítünk sóval, esetleg pici ecettel savanyítjuk.

Tipp: Nálunk fõleg disznóvágáskor fõzünk korhelylevest, ezért olyankor a legegyszerûbb, ha a megízesített kolbászhúsból készítjük a gombócokat.


Megjegyzés:Savanyú káposzta híján édes káposztából is lehet fõzni, csak akkor a víz felét káposztalével pótoljuk. 



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/12/k...

sponsored links

Keres?s