Kolbászhúsos, ropogós pizza (élesztõmentes)
sponsored links
Nagyon régen sütöttem ezt a fajta tésztát, hajszálvékony, elképesztõen ropogós alap, feltétként gyakorlatilag bármi rápakolható, amit egy pizzára is tennénk - anno töki pomposként is remekül helytállt!
Ez most egy villámgyors minimál verzió: sütnivaló kolbászhús terül el a tésztán, rajta sajt, alatta kevés ketchup - õrületesen finom volt!
Kolbászhúsos, ropogós pizza (élesztõmentes)
Elkészítési idõ: 75 perc
Hozzávalók két kb. 28-30 cm átmérõjû koronghoz:
- 25 dkg liszt
- 1,2 dl víz
- 1 púpos tk. natúr joghurt/kefír/tejföl
- nagy csipet só
- 1-2 ek olívaolaj
- 2 dl ketchup
- 40 dkg sütnivaló kolbász
- 15-20 dkg sajt
A liszt felét (12,5 dkg) elkeverjük a vízzel, a joghurttal/kefírrel/tejföllel, a sóval és az olajjal. Nagyon lágy, galuskaszerû tésztát kapunk! Takarjuk le a tálat egy folpack-kal, és hagyjuk pihenni 30 percet.
A 30 perc letelte után adagoljuk hozzá apránként a maradék 12,5 dkg lisztet, s gyúrjunk belõle rugalmas tésztát.
Osszuk kétfelé, formáljunk belõle két kis labdát, és letakarva újra hagyjuk pihenni 30 percet.
A kolbászt nyomkodjuk ki a bélbõl.
Az újabb 30 perc letelte után kézzel húzzuk-nyújtsuk ki a tésztát egészen vékony korongra, nagyon rugalmas, jól formázható, nem fog elszakadni - ha mégis, akkor a tepsiben tudunk rajta korrigálni.
Melegítsük elõ a sütõt 250 fokra.
Tegyük a vékony tésztát sütõpapírral borított tepsire, kenjük meg ketchup-pal, majd egyenletesen terítsük el rajta a kolbászhúst, végül szórjuk meg reszelt sajttal.
Süssük kb. 20 percig, míg a sajt a tetején megolvad és picit meg is pirul, illetve a tészta széle halvány aranybarna nem lesz.