Kok - ???

2010-08-23

sponsored links

Ha valaki járt már Görögországban akkor valószínûleg az édességek terén a sziruptól csöpögõ baklavaszerûségek jutnak az eszébe. Pedig vannak másmilyen sütemények is. Egy görög cukrászda kész bûnbeesés. Egyrészt minden ínycsiklandóan van betéve a pultokba, másrészt, olyan sokfélét árulnak, hogy az ember azt se tudja mit kóstoljon meg, a legjobb lenne mindenbõl egy kicsit.
Nagyon népszerûek a pici tortácskák, és a két-három falatnyi krémmel töltött sütik. Ez is egy ilyen sütemény és persze ebben is van egy nagyon kevés szirup. Az alábbi az alap változat, én nem annyira kedvelem, viszont N.-nek ez a kedvence.
Hamarosan felteszem az általam jobban kedvelt másik két változatot is. Talán ez a görögök macaronja, bár nem mandulával készül a korong.


Kok - ???

Hozzávalók 12-14 darabhoz:
A piskótához:
7 dkg cukor
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
6 dkg liszt
2,5 dkg kukoricaliszt

A krémhez:
17,5 dkg tej
7,5 dkg tejszín
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
2 dkg kukoricaliszt
4 dkg cukor

A sziruphoz:
5 dkg víz
5 dkg cukor

A mázhoz:
8 dkg tejszín
8 dkg étcsokoládé
1 mk méz

A krémhez a tejet és a tejszínt felteszem melegedni. A lisztet és a cukrot a tojásokkal kikeverem, és a már meleg, de még nem forró tej-tejszínbõl hozzáöntök folyamatos keverés mellett, majd az egész tojásos keveréket hozzáöntöm a tej-tejszínhez és folyamatosan keverve besûrítem. Amint sûrû kiöntöm egy tálba és rögtön rányomok egy darab folpackot, hogy hûlés közben ne bõrösödjön be. Hûtõbe teszem kihûlni.
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral addig verem amíg sûrû fehér krémet nem kapok. A fehérjét egy csipet sóval szintén nagyon kemény habbá verem. A tojássárgás krémhez keverem a felvert fehérje felét, hogy fellazítsam, majd kétrészletben beleszitálom a kétféle lisztet és végül körkörös mozdulatokkal beleforgatom a maradék fehérjehabot. Nyomózsákba töltöm aminek a végére egy sima kb. 0,5 cm átmérõjû csõrt tettem és sütõpapírra vagy szilikonlapra 3-4 cm-es korongokat nyomok (24-28 db-ot) kicsit szellõsen mert megnõnek. Elõmelgített 200 fokos sütõben 11-14 percig sütöm, amíg szép arany színe nem lesz. Ha kihûlt óvatosan lehúzom õket a papírról.
A sziruphoz a cukrot a vízzel 2 percig forralom, majd langyosra hûtöm.
Összeállítás:
A piskótakorongokat a talpukkal felfelé felsorakoztatom és mindegyiket megkenem egy ecset segítségével a sziruppal (csak egy kicsit nem kell szétáztatni).
A kihûlt krémet habverõvel alaposan átkeverem, hogy levegõs legyen és nyomózsákba töltöm. Ugyanazzal a csõrrel amivel a korongokat csináltam, a korongok felére krémet nyomok (kanállal is lehet kenni, de így szebb lesz), majd az üres korongok másik felével befedem. Igyekszem ugyanakkora korongokat ragasztani egymáshoz.
Ekkor én beteszem õket a hûtõbe úgy egy órára, hogy jól összetapadjanak.
A mázhoz a tejszínt felforralom és az apróra tört csokira öntöm, picit várok, hozzáadom a mézet és az egészet addig keverem amíg egynemû fényes csokikrémet nem kapok. Én mély fagyistálkában csináltam a mázat.
Végül kiveszem a hûtõbõl a kész kekszeket és az egyik felüket belemártom a csokikrémbe, majd a csokis felével felfelé tálcára teszem. A hûtõben rádermesztjük a csokimázat és már lehet is enni.
Kicsi hosszadalmas, de megéri. És ez kifejezetten a nem túl édes-émelyítõ görög édességek közül való.

2010.08.25. Update:
Kóstolás után N.-el egyetértésben úgy döntöttünk, hogy a krém lehetne édesebb és vaníliásabb, így legközelebb dupla mennyiségû cukor és egy fél vaníliarúd kikapart belseje is belekerül majd.
A szirupos ecsetelést pedig felejtsük el és nyugodtan "fürdessük" meg a korongokat pár másodpercig a szirupban, hogy tudjanak magukban szívni szirupot. Azért arra vigyázzunk, hogy ne áztassuk szét õket!

Lustáknak egy ötlet:
A piskótakorongokat helyettesítsék babpiskótával, a vaníliakrémet pedig vaníliás pudingporból készített krémmel, a máz és a szirup pedig ugyanaz mint ahogy leírtam. Gyors megoldás, bár ízvilágban és kinézetben biztos nem olyan mint az eredeti.

Folytats a blogon ... fahejesfeta.blogspot.com/2010/08/kok....

sponsored links

Keres?s