Kiscelli Múzeum / Kiscelli templom és kolostor, Schmidt kastély

2018-07-01

sponsored links





Kolostornak épült,múzeum lett belõle. 





A Kiscelli Múzeum falai között várostörténeti ereklyéket,mûtárgyakat,régiségek sokaságát,és ezenkívül a pesti Arany Oroszlán Patikát láthatjuk. A gyógyszertár cseresznyefa borítású berendezése a stílusjegyek alapján az 1830-as évek elején készült. A bútor késõbb több javításon, apróbb átalakításon esett át, míg a mûtárgyegyüttes életébe a legkomolyabb beavatkozás 1939 nyarán történt: ekkor az eredetileg cseresznyefa borítású pultokat linóleummal fedték el, továbbá a hasábos lábakat linóleumborítású, egybefüggõ lábazatra cserélték. A korábbi döntött írópultos számolóasztalból és az eredeti nagy pultból L- alakú pultot alakítottak ki. A gyógyszertár bútorzatának és edényeinek államosítását követõen az egykori officina berendezését a Kiscelli Múzeum egyik földszinti termébe szállították. A bútorzatot itt az új helyszínhez igazítva állították fel. Az épület folyosóin megtekinthetjük a barokk szoborcsarnokot, amely a budavári Mátyás-templom elõtt álló Szentháromság szoborcsoport 1712-ben felállított figurái, valamint a 19. századi pest-budai klasszicista épületeket díszítõ szobrok és dombormûvek láthatók. A múzeum állandó kiállítása,a fõvárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be, olyan egyedülálló darabokkal, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réz-nyomólap, az Egyetemi Nyomda betûkészlete, vagy a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, ami a 12 pont és Nemzeti dal nyomtatásáról ismert. Ezenkívül teret kapott a Mozaikok Budapest múltjából,és Pest-budai cégérek néven elnevezett kiállítás is,amely  Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentõsebb korszakát idézi fel. A Kiscelli Múzeumnak gazdag és értékes gyûjteménye, Magyarországon egyedülálló állandó kiállítása van a fõváros területérõl származó cégérekbõl. Köztük található több várostörténeti jelentõségû darab is, mint például az Arany Kéz fogadó ornamentális cégére, mely a belvárosi Aranykéz utca névadója lett. Végül ha mindent megnéztünk akkor a régi kolostor magas falai között játszhatunk egy keveset.Te jössz?-Kiállítás a társasjátékokról,ahol szebbnél szebb régi társasjátékokat csodálhatunk meg és egy -egy mellé le is ülhetünk egy játék erejére.Az állandó kiállítások egyesével is órákra elegendõ látnivalót, érdekességet tartalmaznak,ha szeretitek a régi tárgyakat és szerettek elmerülni a múlt világába,akkor ez a ti múzeumotok is. Nézzétek meg! Kedvcsinálóként hoztam nektek egy pár fotót amiket ott jártunkon készítettem.












Saját videó : ezüst tárgyak















Saját videó: Gyógyszertárról










Saját videó




















Kiscelli templom és kolostor, Schmidt kastély,rövid története 




1723-ban Zichy Péter (Óbuda földesura) építtetett itt kápolnát a mariazelli kegyszobor másolatának.  Ettõl fogva nevezték a helyet Klein Mariazellnek, Kiscellnek.


1738-ban  a dombon templom és kolostor építésére helyet adományoztak  a trinitárius (rabkiváltó)  rendnek, a kápolna fenntartása mellett.  Az építkezés 1745-ben kezdõdött, 1747-re elkészült a kolostor nyugati szárnya, 1760-ra a keleti szárny és a templom.


A rendet II. József 1783-ban feloszlatta, az épület 1786-ban a hadipénztár tulajdonába került, raktár és az invalidusok számára katonai kórház mûködtetésével. Ezzel összefüggésben az 1780-as évek végén a templom két tornyát lebontották, és hatalmas terét ? a jobb helykihasználás érdekében ? födémekkel három emeletesre (négy szintesre) alakították.


A 19. század végére már alig használt épületegyüttest 1910-ben Schmidt Miksa  bútorgyáros vásárolta meg,  aki kastéllyá alakíttatta át (Schmidt-kastély). Napjainkban a Budapesti Történeti Múzeum ? Kiscelli Múzeum várostörténeti és képzõmûvészeti tárlatainak ad otthont a kolostori rész, a templom hangversenyek színtere.


Az öntöttvas sárkányszobor az óbudai Schmidt-kastély (kiscelli kastély, Budapesti Történeti Múzeum) bejáratát õrzi. Akkor került ide, amikor  Schmidt Miksa vette meg és alakította kastéllyá, környezetét csodálatos parkká. Korábban Pest legelsõ kiépített Duna-partszakaszát díszítette. Ez a partszakasz a Lánchídtól északra és délre létesült, a Duna-Gõzhajózási Társaság építtette 1853-58-ban.

Szöveg forrása:Egykor.hu











Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2018/07/kiscell...

sponsored links

Keres?s