kis nyári szürreál

2017-06-27

sponsored links

volt ma egy tûzoltósági ellenõrzésem, ami normális felkészüléssel is elég nagy stresszfaktor, hát még akkor, amikor az ellenõrzésen, jobbomon egy vídiaszerû tûzoltónõvel, balomon a csicsergõ gondnoknõvel, egyszer csak ott állok egy olyan lejáratnál, amirõl addig a pillanatig azt se tudtam, hogy az intézmény részét képezi, szemben egy szekrénnyel, a kiürítési útvonal közepén (ez így már önmagában helyszíni bírság, ha rosszfej az ellenõr). a tûzoltó nyilván megkérdezte, hogy mi van benne, a csicsergõ gondnoknõ meg nyilván készségesen elmondta, hogy tisztítószer, amire a tûzoltónõvel nagyjából egyszerre hördültünk fel, hogy WTF?! MIIII?! – aztán õ fényképezett, én kicsit szívinfarktus közeli állapotba kerültem, de  megjelent a kedvenc karbantartóm és megpróbálta elmagyarázni az egyébként csak tûzvédelmi jogszabályul kommunikáló tûzoltónõnek, hogy jó helyen van ott az a szekrény, én meg a karbantartónak, hogy ha még egy szó elhagyja a száját, vér fog folyni, majd továbbhaladtunk a tûzvédelmi fõkapcsolóhoz, és hogy teljessé váljon a délelõtti szürreál, a portára ma délelõttre beültetett takarítónõ kiordított a karbantartónak, hogy menjen már segíteni megkeresni a kapcsolószekrény kulcsát, mert neki fogalma sincs, mi hol van – – – közvetlenül azután, hogy elmondtam: a porta dolga az áramtalanítás.
(…)


mindezek után hazajöttem, fõztem egy közepesnek is csak nagy jóindulattal nevezhetõ lecsót, aztán akartam csinálni a tegnapi – egyébként k jó – maradékról 2 db normális képet, de be kellett látnom, hogy ez a nap nem az én napom.

mexican chicken

mexikói csirke

4 személyre

mexikói csirke

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemell
  • mexikói fûszerkeverék
  • 1 dl vm száraz fehérborból
  • 1 doboz kukoricakonzerv (28 dkg)
  • 1 doboz feketebabkonzerv (24 dkg, Lidl, mexikói napok)
  • 1 piros kaliforniai paprika, kockázva
  • 1 fej lilahagyma, kockázva
  • 1/2 érett avokádó, kockázva
  • sajt, reszelve
  • petrezselyemzöld (vagy koriander)
  • konzerv jalapeno paprika (szintén Lidl, szintén mexikói napok)
  • 4 tortilla lap
  • tejföl (mint nem teljesen autentikus résztvevõ)
  • enchilada szósz*

Know-how

  1. a csirkemellet egészen apróra kockáztam, ráöntöttem egy kis olajat és 2 evõkanálnyi mexikói fûszerkeveréket (Marks&Spencer-félét használtam, amirõl nem leltem hivatkozást, de állatjó) - jól összeforgattam, öntöttem még alá egy kis bort is, és hagytam állni vagy 20 percet.
  2. a 20 perc letelte után elkezdtem sütni egy serpenyõben. amikor kérget kaptak a kockák, öntöttem alá egy adag bort és egy kis vizet, lefedtem és hagytam fõni vagy 10 percet. (a végén levettem a fedõt róla és hagytam a levet elpárologni). félretettem.
  3. a hagymát, a paprikát és az avokádót felkockáztam.
  4. a kukoricát és a babot leöblítettem, összekevertem, ment bele a hagyma, a paprika, az avokádó, a jalapenoból ízlés szerint és a húskockák.
  5. a durvára vágott petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal csak tálalásnál szórtam meg. a tejfölt is itt.
  6. a tortillalapot mellé adtam - viszont ha quesadillat** akartam volna csinálni, a tölteléket el kellett volna a fél tortillalapon egyengetni, megszórni sajttal, ráhajtani a másik felet és kicsit sütni, hogy a sajt elolvadjon (ahogy ezt a Wilton Farmers Marketen csinálták Corkban, amit eléggé szerettünk mind a ketten).
3.1
http://www.eztettem.hu/2017/06/mexikoi-csirke.html

*a szószhoz 2 ek felhevített olajat összekevertem 2 ek liszttel (mint a rántásnál), adtam hozzá 2 ek csiliport, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1/2 tk friss oregánólevelet, 1/4 tk õrölt római köményt, 1/4 tk sót és ezt az egészet fokozatosan felöntöttem fél liter csirke alaplével. közepes lángon addig fõztem, amíg kicsit besûrûsödött – ezzel a szósszal lehet az egész fenti cuccot locsolgatni evés közben.

**az eredeti recept szerint ez enchilada, szerintem egészen biztos, hogy nem, de máshova se nagyon tudtam besorolni, úgyhogy mexikói csirke lett, annak ellenére, hogy abban is biztos vagyok, hogy csak Mo.on gondolják a mexikói konyháról, hogy kukorica-bab-hagyma.

mexican chicken


Folytats a blogon ... www.eztettem.hu/2017/06/mexikoi-csirk...

sponsored links

Keres?s